StoryEditor
Obalaanaliza krize

Trogirska vlast i oporba zapuhali u isti rog: Radnicima Brodotrogira treba isplatiti neisplaćene plaće, a brodogradnja mora opstati

Piše HINA
21. rujna 2021. - 19:09

Trogirsko Gradsko vijeće u utorak je na tematskoj sjednici o Brodotrogiru analiziralo stanje u tom brodogradilištu i raspravljalo o njegovoj budućnosti, a istaknuto je da je radnicima potrebno isplatiti neisplaćene plaće.

"Poslovi su financijski zahtjevni i brodogradilište bez potpore države u obliku jamstava teško da bi ih moglo ugovoriti", istaknuo je u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Zvonimir Novak. Podsjetio je kako se Vlada očitovala da će davati jamstva, što redovito čini.

"Zaključkom od prošle godine obuhvaćen je i Brodotrogir. Izdali smo državno jamstvo za dva polarna kruzera. S obzirom na to da smo se opekli u slučaju Uljanik, uveli smo malo strože kriterije, jednake za sva brodogradilišta, a ovdje je dodatan uvjet da se namire obveze prema radnicima i državi. Nadam se da će brodogradilište to uspjeti, osnažiti posao i ponovno funkcionirati", rekao je Novak, izvijestila je Gradska uprava Trogira.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić istaknuo je kako je glavni cilj Gradske uprave da se poštuju financijske obveze prema radnicima te da se zadrži djelatnost. Podsjetio je da je prilikom donošenja novoga Prostornog plana grada Trogira prije godinu i pol predio brodogradilišta zadržao industrijsku namjenu, kao do sada, čime je Grad dokazao da ondje vidi i želi isključivo brodogradnju, a aktualna gradska vlast ne namjerava ga mijenjati.

„Kao odgovorna gradska vlast, kontinuirano pratimo stanje u Brodotrogiru te kontinuirano poduzimamo mjere u skladu s našim mogućnostima i ovlastima, kao što su isplata pomoći radnicima te zadržavanje postojećeg Prostornog plana kojim je zona škvera ostala isključivo industrijska, zatim višekratni operativni sastanci s predstavnicima vlasnika i države. Želimo da se brodogradnja održi, a čuli smo danas i neke dobre vijesti, da postoje i zdravi dijelovi tvrtke, počevši od remonta do servisnog centra marine. Postoji nada i želimo da se održi brodogradnja u Trogiru", rekao je gradonačelnik Bilić.

Podsjetio je da Grad ne može mnogo utjecati na budućnost brodogradilišta, ali zato može i radi na tome da se otvore druge mogućnosti na području Trogira.

„Ono što je cilj i funkcija Grada je da osigura razvoj i u drugim segmentima. Na privatni biznis teško se može utjecati, ali zato se može razvijati nešto drugo. No, u ovom trenutku krajnja nam je briga prvenstveno isplata plaća i dugovanja radnicima, što je i bio današnji zaključak, a uz to se brinemo i o zaštiti Grada i naplati dugova od brodogradilišta", rekao je Bilić.

item - id = 1129025
related id = 0 -> 1132093
related id = 1 -> 1132093
related id = 2 -> 1127360
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 16:57