StoryEditor
ObalaPRISILNO U MIROVINU

Muke škverskog sindikalista: Nakon nezakonito uručenog izvanrednog otkaza dobio sam presudu u svoju korist, ali jedanaest godina nisam dočekao pravdu!

Piše Katarina Marić Banje
3. listopada 2021. - 20:27

Radni sporovi su hitni, u teoriji. U praksi 73-godišnji Vinko Barada iz Trogira 11 godina čeka konačan rasplet svoje pravne bitke sa Brodotrogirom. Zadnja radnja u njegovom slučaju poduzeta je krajem 2019. godine kada je njegov odvjetnik podnio žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Splitu.

Županijski sud u Rijeci, na kojem je spis raspodijeljen u svibnju prošle godine, od tada se nije oglasio.

- Ja sam sada u prijevremenoj mirovini od kada mi je u Brodotrogiru uručen otkaz, početkom travnja 2010. godine. Prije toga sam tamo radio 22 godine, a ukupno sam imao 42 godine staža. Mislim je da okidač za tu odluku bio što sam kao sindikalni predstavnik zaštitio par osoba od otkaza tako što sam ih učlanio u povjerenstvo.

Kako sam tada imao 62 godine, otišao sam u mirovinu, ali sam bio prisiljen ići u prijevremenu. Podnio sam tužbu protiv bivšeg poslodavca iste godine - kaže nam Vinko Barada.

U travnju 2011. godine donesena je na Općinskom sudu u Trogiru presuda kojom je odbijen njegov zahtjev, ali u siječnju 2012. godine je Županijski sud u Splitu odluku preinačio. U pravomoćnoj presudi je navedeno kako je izvanredni otkaz ugovora o radu za Vinka Baradu bio nedopušten te mu radni odnos nije prestao i poslodavac je dužan vratiti ga na rad.

Kako poslodavac nije nakon pravomoćne presude o nedopuštenom otkazu vratio Baradu na posao, bivši djelatnik je protiv njih polovinom 2012. godine išao s prijedlogom za ovrhu radi vraćanja na rad.

Nije provedeno

Krajem iste godine je doneseno rješenje o ovrsi kojim je naloženo Brodotrogiru da ga vrati na posao, ali iako je postalo pravomoćno već u siječnju 2013. godine, nije provedeno. Brodotrogir je od suda zatražio povrat u prijašnje stanje navodeći kako nisu primili rješenje o ovrsi i da dostava nije uredna jer dostavnicu nije potpisala ni jedna osoba ovlaštena za zaprimanje pošte.

Tijekom sljedećih osam mjeseci sud je utvrđivao je li Brodotrogir zaprimio rješenje ili nije te je u konačnici u studenom iste godine odbio njegov zahtjev za vraćanjem u prijašnje stanje. Brodotrogir se žalio na tu odluku te mu je u veljači 2015. godine Županijski sud u Splitu žalbu odbio i potvrdio rješenje o provođenju ovrhe.

image
Brodogradiliste Brodotrogir d.o.o.
 
Božidar Vukičević/Cropix

Brodotrogir je u međuvremenu zatražio reviziju postupka ovrhe, ali je odbijena kao nedopušten odlukom Vrhovnog suda krajem 2014. godine.

- Nakon toga sam pokušao stupiti u kontakt s njima radi provedbe ovrhe, ali bez uspjeha jer su se pozivali na činjenicu da sam krajem kolovoza 2013. godine stekao pravo na punu starosnu mirovinu. Nakon svega je postupak ovrhe obustavljen rješenjem Općinskog suda, stalne službe u Trogiru 2016. godine. U rješenju je navedeno da je ovrha dovršena jer sam stekao uvjete za punu starosnu mirovinu.

Takvu odluku su donijeli bez obzira na to što sam prijedlog za ovrhu podnio na vrijeme i da je Brodotrogir cijelo vrijeme odugovlačio postupak i doveo me u nepovoljan status jer imam pravomoćnu presudu i rješenje o ovrsi u svoju korist, a jedno i drugo su neprovedivi od strane suda - i sam ne vjerujući što mu se događa - priča nam Trogiranin.

Nova tužba

Krajem 2017. godine podnosi tužbu kojom traži razliku neisplaćenih plaća i ostalih dodataka te isplaćene mirovine od 31. ožujka 2010. do odlaska u punu starosnu mirovinu krajem kolovoza 2013. godine. Uplatom tog novca HZMO-u nadoknadio bi neuplaćena davanja i dobio punu mirovinu.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu njegov je zahtjev u prosincu 2019. godine odbijen uz obrazloženje da tražbina naknade štete zastarijeva za tri godine od kada je osoba saznala za štetu, a pet godina od kada je šteta nastala. Istom presudom je naloženo da Vinko Barada plati 5500 kuna parničnog troška pod prijetnjom ovrhe.

image
Vinko Barada je više od desetljeća u sudskim sporovima s Brodotrogirom
Bozidar Vukičević/Cropix

Na presudu je podnio žalbu jer je sud kao datum od kada počinje teći zastarni rok uzeo dan njegova odlaska u prijevremenu mirovinu u travnju 2010. godine. Međutim, u svojoj žalbi Vinko Barada tvrdi kako zastarni rok nije mogao teći dok je trajao parnični postupak u svezi nedopuštenosti otkaza, te ovršni postupak nakon njega.

Neosnovane su tvrdnje suda da bi rok zastare tekao od umirovljenja, budući da razlog gubitka plaća nije prijevremeno umirovljenje nego nezakoniti otkaz - zaključeno je u žalbi bivšeg radnika Brodotrogira.

Upitali smo i njegovog bivšeg poslodavca za komentar sudskog postupka te jesu li se pokušali nagoditi s nekadašnjim radnikom.

- Zahvaljujemo na interesu, ali vjerujemo da ćete razumjeti da ne smijemo komentirati sudske postupke u tijeku - kratko su odgovorili iz Brodotrogira d.d.

Za to vrijeme Vinko Barada već 11 godina prima najmanje 500 kuna nižu mirovinu. Na nagodbu bi, kaže, vjerojatno pristao, da mu je netko ponudio.

item - id = 1132093
related id = 0 -> 1129025
related id = 1 -> 1115198
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2021 07:23