StoryEditor
ObalaMODERNA VETERINA

Trogiranki savjetovali da uspava psa zbog problema s kralježnicom, no ona nije odustajala: Nabavila sam Loli kolica, a onda se našlo i pravo rješenje

Piše Ivana Perković
14. siječnja 2021. - 15:33
Lola, Mira i TeoJoško Herceg

Moderna veterinarska medicina je životinjama omogućila kvalitetniji i duži život, no baš kao i ljudska, ima svoje granice. To je na teži način doznala Mira Buble Ćudina, edukacijska rehabilitatorica trogirske udruge tjelesnih invalida TOMS.

Njezina 13-godišnja engleska pointerka Lola je prošle godine "zaradila" protruziju diska. Bolest je brzo napredovala i Lola je u kratko vrijeme postala nepokretna. Kako to već biva, Miri su neki savjetovali da psa uspava, da se "jadna životinja ne pati", no ona nije tako lako odustajala.

image
Lola se nije mogla osloniti na stražnje noge
Privatni Album

- Ona je meni član obitelji, ne mislim da je 13 godina toliko staro i da je trebam uspavati, ako joj ikako mogu pomoći. Za početak sam joj nabavila invalidska kolica za pse, a onda se posvetila potrazi za alternativnim rješenjima - priča Mira. I upravo je to bio pun pogodak, a rješenje se nalazilo bliže nego je mogla i sanjati.

Teo Radić, njezin kolega i fizioterapeut u udruzi TOMS, je kao komplementarnu tehiku prlikom tradicionalne fizioterapije za djecu s invaliditetom koristio Emmett metodu. Riječ je o manualnoj neuromišićnoj stimulaciji pri kojoj se laganim pritiscima na određene točke na tijelu smanjuje bol, opušta i korigira mišić te poboljšava cirkulacija. Uočio je brojne pozitivne promjene, a uskoro je doznao da se ista tehnika može primjenjivati i na životinjama.

Njegov 12-godišnji samojed Fox već se dulje vrijeme borio s artrozom, što ga je potaknulo da se dodatno educira.

- Foxu su "propadale" stražnje noge, nije se mogao ustati s poda, samo se vukao i cvilio. Stalno je bio kod veterinara na injekcijama, pa bi opet pao i tako u krug. Prognoze nisu bile dobre, bilo je pitanje dana kada se više neće moći podići. Kad sam saznao da bi mu Emmett mogao pomoći, završio sam prvi stupanj edukacije i odmah započeo terapije s njim. Sad je i više nego dobar, bolje hoda i penje se skalinama bez problema - objašnjava Teo. Istu terapiju je primjenio i na Loli, a prvi rezultati su bili vidljivi nakon dva tjedna.

- Lola se još uvijek vanka kreće pomoću psećih invalidskih kolica, ali u kući samostalno šeta. Potpuno se oslanja na svoju lijevu šapu dok na desnu može nešto manje, ali to je ogromno poboljšanje u odnosu na ono što je bilo, sad je u stanju prići zdjelici kada se želi napiti vode, igra se sa svojim igračkama, a polako se i počela penjati uz stepenice - priča sa smješkom Mira.

image
Lola nakon dva tjedna terapija
Privatni Album

Teo napominje da se radi o vrlo nježnoj i sigurnoj vrsti neuromišićne stimulacije.

- Za razliku od akupresure i sličnih tehnika, nema jakog pritiska, terapijski učinak se postiže laganim dodirima. Pozitivno utječe na gibljivost mišića, ravnotežu i novi, pravilniji, obrazac kretanja. Može pomoći kod ozljeda nakon nesreća, nelagoda uzrokovanih ogrlicama, bolnih leđa, ograničene pokretljivosti, a moguće je i pritiskom na određene točke zaustaviti ili barem ublažiti napadaj epilepsije kod psa. Jako brzo daje rezultate, ponekad odmah nakon prvog tretmana - objašnjava.

Oduševljen ovom metodom, odlučio je pomoći i drugima. Trenutno kod njega na terapije dolazi osam pasa, svi pokazuju poboljšanje, a pomaže im potpuno besplatno.

- Ja sam se educirao da pokušam pomoći Foxu, nije mi bio plan raditi s drugim psima, ali teško je odbiti ljude kad vidim da ovo pomaže. Volio bih kad bi se više ljudi zainteresiralo za naučiti ovu tehniku. Problem je što u cijeloj Dalmaciji trenutno samo dvije osobe prakticiraju Emmett - ja u Trogiru i Ognjen Berić u Splitu, i jednostavno ne stižemo. Nedavno mi se javila jedna gospođa s Mljeta koja nema gdje bliže odvesti psa na terapiju.

Dolazio mi je i jedan shih tzu iz Zadra koji se napokon počeo podizati na šape nakon četvrtog tretmana, a sada zbog zabrane kretanja između županija propušta terapije. Bilo bi puno lakše kad bi na njihovim područjima bilo osoba koje rade ovu vrstu terapije s psima - govori Teo.

Napominje da tečaj može pohađati bilo tko.

- Nije potrebno biti veterinarske ili medicinske struke. Tijekom prvog stupnja se uči o anatomiji psa i početne korekcije, a u kasnijim stupnjevima se savladavaju ostale korekcijske tehnike. Najbitnije je da osoba voli životinje i ima volju za učenjem. U nadi da ćemo popularizirati ovu tehniku, pozvali smo instruktoricu Nataliju Nakić Divković iz Pule, koja je i sama fizioterapeutkinja, da održi prvi stupanj edukacije u Trogiru sredinom veljače.

Pozivam sve zainteresirane da se putem web stranice Emmett Hrvatska prijave i sami isprobaju ovu metodu - poziva Teo. Svi kojima su potrebne dodatne informacije o edukaciji ili žele čuti o primjeni ove tehnike iz prve ruke, mogu se javiti i direktno njemu putem Facebooka ili na e-mail teo.radic23@gmail.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 10:56