StoryEditor
ObalaPOSTROŽILI MJERE

Posezona na klimavim nogama: nakon Slovačke, Poljske i Njemačke i Belgija uvrstila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju u crvenu zonu

28. kolovoza 2020. - 12:32
Resnik - tko je letio, letio je... Barem do daljnjegDuje Klarić/HANZA MEDIA

Nakon što nas je Slovačka stavila na crvenu listu, a Poljska zabranila letove iz naše zemlje i Belgija je dodala Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju u crvenu zonu područja iz kojih se putnici pri dolasku u Belgiju moraju obvezno testirati ili samoizolirati na 14 dana zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Već prije i njemački institut Robert Koch preporučio je njemačkim građanima da ne putuju u Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju koje je proglasio regijama rizičnim za putovanje u Hrvatskoj.

Zajedno s dvije hrvatske županije na crvenu listu Belgija je dodala i Pariz te još neke francuski departmane među njima i Primorske Alpe u kojima su Cannes i Nica, odnosno dobar dio Azurne obale.

Uz dvije dalmatinske županije koje su izdvojene u crvenu zonu, Belgija je u narančastu zonu kojom označavaju područja u koja se može putovati, ali se pri povratku u Belgiju savjetuje, ali ne obvezuje konzultacija s liječnikom ako imaju simptome koji bi mogli upućivati na Covid-19 uvrstila grad Zagreb i većinu ostalih hrvatskih županija: Dubrovačko-neretvansku, Zadarsku, Zagrebačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku, Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku, Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Istarsku i Varaždinsku.

Potpuno zelene su ostale samo Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija.

Što se tiče Slovačke, tamo restrikcije za turiste koji posjete Hrvatsku počinju vrijediti od 2. rujna, a osim naše zemlje na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta. Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od deset dana.

U slučaju Poljske zabrana letova iz 46 zemalja, među kojima je i Hrvatska, također starta nakon ovog vikenda -  2. rujna. Hrvatska je i na narančastoj listi Danske od 29. kolovoza.

Danska Vlada je onima koji su još na odmoru u Hrvatskoj poručila da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te se trebaju testirati kad se vrate u domovinu. Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 18:23