StoryEditorOCM
ObalaDVA KILOMETRA

Počinje obnova ključne ceste nadomak Splita, bit će zatvorena mjesecima, a usred sezone vozit će se - po gradilištu!?

Piše Gordan Zubčić
11. siječnja 2023. - 19:20

Uvođenjem u posao tvrtke "Strabag", u ponedjeljak, 16. siječnja, trebala bi početi rekonstrukcija dijela stare Kaštelanske ceste od zapadnog dijela Kaštel Štafilića prema Zračnoj luci.

Riječ je o projektu vrijednom oko 3,75 milijuna eura s rokom završetka od šest mjeseci. Time će se oko 1900 metara prometnice koja je u statusu državne ceste napokon prilagoditi velikoj frekvenciji vozila i pješaka koji se njome kreću, posebice tijekom sve duže turističke sezone kada upravo iz tog smjera zračnoj luci prilazi i s nje odlazi najviše vozila.

Ozbiljnije rekonstrukcije tog poteza nije bilo desetljećima, još od izgradnje splitsko-kaštelanskog aerodroma 1966. godine kada je izmijenjena izvorna trasa prometnice Split - Trogir - Kaštela iz 1938. godine.

Aktualni projekt, kako doznajemo u "Hrvatskim cestama", uključuje izgradnju obostranih nogostupa, zaštitu i/ili premještanje svih postojećih instalacija, uređenje autobusnih stajališta, rekonstrukciju postojeće rasvjete i postavljanje nove, izgradnju i uređenje oborinske odvodnje, kao i uređenje važnijih križanja, s Klišmanićevom ulicom, Malim Stupima, Putom Umca, Njivom sv. Petra (turističko naselje Resnik), te ulicama Stjepana Štafilea, Koludrovac i Bile.

- Tijekom radova, promet će se odvijati obilazno preko križanja na Pantanu. Najavljeni režim izgradnje trebao bi potrajati oko tri i pol mjeseca, odnosno do intenziviranja prometa, uglavnom zbog turističke sezone.

Tada će se promet će se pustiti preko zone obuhvata, pri čemu bi tijekom sezone izvođač obavljao radove koji ne utječu na odvijanje prometa. Nakon turističke sezone dovršili bi se svi ugovoreni radovi - ističu iz državne infrastrukturne tvrtke.

image
Zvonimir Barišin/Cropix
image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 16:51