StoryEditorOCM
ObalaDVOSTRUKA VEĆINA

Kaštelanska vlast tuži Split zbog smjenjivanja direktora ‘Vodovoda‘, sve se svelo na sukob HDZ-a i Puljkova Centra

Piše Jakov Žarko
26. siječnja 2023. - 14:46
Premijer i stranački čelnik Andrej Plenković s Tomislavom Šutom, ViK-ovim direktorom i prvim čovjekom splitskog HDZ-aDuje Klarić/Cropix

Nastavlja se "rat" oko stajališta je li se Tomislava Šutu, direktora "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) i novog predsjednika splitskog HDZ-a, nezakonito smjenjuje s dužnosti čelnog čovjeka komunalne tvrtke od strane Grada Splita kao većinskog vlasnika.

Kako nam je potvrđeno, Grad Kaštela (u kojem je na vlasti HDZ, op.red.) podnio je tužbu protiv Grada Splita (u kojem je na vlasti stranka Centar, op. red.) kojom nastoji osporiti stajalište da se odluke o imenovanju i razrješenju ViK-ova direktora donose običnom većinom glasova suvlasnika, što je, prema ocjeni Kaštelana koji u toj tvrtki imaju vlasnički udjel, nezakonita.

- Podnesena je tužba Trgovačkom sudu u Splitu kojom se osporava nezakoniti stav Grada Splita da se odluke koje se tiču imenovanja i razrješenja direktora "Vodovoda i kanalizacije" donose običnom većinom - kažu iz gradske uprave pod Kozjakom.

Podsjetimo, predstavnik Splita glasao je za smjenu v.d. direktora Šute, a, kako navode iz Kaštela, predstavnici ostalih 10 suvlasnika, gradova i općina, nisu tako glasali, dok u postupku, i to kako je obrazloženo, "iz protesta zbog politikanstva" nije htio sudjelovati predstavnik Grada Trogira (u kojem je na vlasti SDP, op. red.). Izostao je i predstavnik Općine Šolta.

Grad Split je s 56,83 posto udjela većinski vlasnik te tvrtke. Osim Splita, suvlasnici te tvrtke su još gradovi i općine Kaštela (HDZ), Solin (HDZ), Trogir (SDP), Lećevica (HDZ), Klis (HDZ), Dugopolje (HDZ), Marina (nezavisni), Muć (nezavisni), Podstrana (HDZ), Seget (HDZ), Šolta (nezavisni) i Prgomet (HDZ).

- Takve odluke donose se isključivo dvostrukom većinom, što znači da Grad Split kao većinski dioničar u ViK-ovu temeljnom kapitalu ne može samostalno donijeti odluku - dodali su iz Grada Kaštela, koji je sa 17,58 posto na drugome mjestu po visini vlasničkog udjela.

Različita tumačenja "dvostruke većine" aktualizirana su na sjednici Skupštine, a splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je na toj sjednici zastupao Split, rekao je da za smjenu Šute nije potrebna "dvostruka većina", nego obična većina.

Šuta tvrdi suprotno ističući kako je za smjenu potrebna "dvostruka većina", što znači da je Splitu kao većinskom vlasniku tvrtke potrebna potpora još šest članova Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 19:16