StoryEditorOCM
Obalaeuropski projekt

Kaštela dobila novu zelenu oazu: ‘Cilj nam je da park živi tijekom cijele godine i da okuplja sve generacije‘

Piše Jakov Žarko
7. rujna 2023. - 13:16

Da su Kaštela grad zelenih oaza, bilo da je riječ o parkovima, đardinima, perivojima i javnim površinama, svjedoči i dugo očekivani, napokon završeni projekt uređenja Dudanova parka u Kaštel Kambelovcu, smještenom u samoj staroj jezgri.

Zahvaljujući zaposlenicima gradske uprave koji marljivo rade na pripremi dokumentacije za povlačenje financijskih sredstava iz Europskih fondova, građani grada podno Kozjaka, ali i njihovi gosti koji Kaštela odabiru kao mjesto svog odmora, Dudanov park blista u punom sjaju i jedan je od najljepših prostora sa više namjena korištenja.

Vrijednost ove investicije je 400.000 eura, od čega je čak 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova, točnije iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Izračunato, 292.807,2 eura dala je Europska unija, dok je oko 106.666,67 eura izdvojeno iz proračuna grada Kaštela.

Sredstva su, između ostalog, utrošena u kompletnu hortikulturnu obnovu, sustav video nadzora, sustav navodnjavanja koji se proteže duž cijelog parka, javnu rasvjetu i elektroinstalacije. Za napomenuti je kako je u parku posađeno više od 50 novih različitih biljnih vrsta.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Slobodno mogu kazati kako je ovo jedan od najljepših parkova u Kaštelima jer su u njemu izgrađeni brojni sadržaji. Dakle, park je multifunkcionalan, a cilj nam je bio da zadovoljimo potrebe svih generacija građana. Počevši od djece koja imaju prostor za igranje, mlade koji u parku treniraju, ali i građane željne posjećivanja gradskih manifestacija, kojih u ovoj zelenoj oazi, ne nedostaje. Zanimljivost na koju smo prilikom izrade projekta itekako vodili računa jest to da je park tijekom ljetnih mjeseci u najvećem djelu u hladovini, zahvaljujući stablima kojih je zasigurno više od 50, dok je tijekom jeseni i zime obasjan suncem i to zbog opadanja lišća. Ono što je najvažnije jest činjenica da smo uređenjem ovog parka ostvarili cilj, a to je da on "živi" tijekom cijele godine i više ne predstavlja zapušteni dio priobalnog djela našeg grada - ponosno nam kaže Marijana Mišerda Bajić koja je dala najveći obol u pripremi dokumentacije za povlačenje sredstava iz Europske unije, a koja je zaposlenica grada Kaštela u odjelu za EU-fondove.

image
Ante Cizmic/Cropix

Mnogi će se složiti kako su Kaštela "Zeleni grad", a da je tako ukazuje podatak kako u gradu sa 18 kilometara dugom obalom postoji više od 30 parkova, od kojih brojni pričaju svoju dugogodišnju povijest, dok je dobar dio njih i novoizgrađen.

Gradonačelnik Denis Ivanović, između ostalog, često nazvan "Zelenim poteštatom" itekako je ponosan na novo okupljalište kaštelana i turista koji nas posjećuju tijekom proljeća, ljeta i jeseni, a bit će, kako nam veli, još ponosniji kad se uskoro uredi i izgradi još nekoliko zelenih površina, na čijoj realizaciji radi gradska administracija.

- Cilj ovog hvale vrijednog projekta je pridonošenje podizanju kvalitete života građana Grada Kaštela ali i promicanju razvoja kulture na području našeg grada koji ima bogatu parkovnu povijest. Projektom se uredila zapuštena i devastirana javna površina koja je dobila nove sadržaje koji su po mjeri stanovnika grada. Park je smješten između dvije kolno-pješačke prometnice, Stare kaštelanske ceste i same stare jezgre uz more, dakle, u samom centru naselja. U cilju što bolje komunikacije, odnosno otvaranja i dostupnosti sa obje strane izgrađeni su reprezentativni ulazi obloženi u tradicionalnom kamenu. Između ova dva ulaza formirana je glavna staza- put kroz park dok su se na ostaloj površini uredili primjereni sadržaji kako bi se park "oživio" te postao mjesto okupljanja građana svih dobnih skupina - pojašnjava nam gradonačelnik Denis Ivanović.

image
Ante Cizmic/Cropix

Uz infrastrukturno opremanje te postavljanje rasvjete na cijeloj površini parka, a koja ga tijekom večernjih sati čini još ljepšim i mami poglede prolaznika, obnovljen je kompletno i zeleni fond. Uklonjena su većinom sva stara stabala i grmlje te je kroz ovaj projekt odrađena sadnja novog primjerenog bilja.

Valja istaknuti kako je park obnovljen s ciljem izgradnje brojnih sadržaja.

- Izgrađen je takozvani tihi perivoj, velika površina za igru djece što je meni osobno iznimno važno jer sam kroz svoja dva gradonačelnička mandata najviše pozornosti i financijskih sredstava iz proračuna izdvojio upravo za djecu i mlade. Posebno smo ponosni na izgrađenu pozornicu na otvorenom na kojoj se tijekom ovog ljeta održavao niz događanja u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta - ponosno će gradonačelnik Ivanović.

Uz sve navedeno u sklopu projekta realiziran je široki travnjak kao prostor za igre na travi ali i masovna okupljanja, a uz kojeg je posađeno zaštitno zelenilo. Tu je pješačka komunikacija koje se provlači između navedenih sadržaja i povezuje park u jedinstvenu cjelinu pružajući korisniku osjećaj raznolikosti i zadovoljstava.

- Ljetna pozornica koja se nalazi na sredini parka omogućila nam je održavanje manjih koncerata i drugih kulturno umjetničkih događaja čime je park dobio još jednu dimenziju korištenja - zaključuje Ivanović.

Kako bi se omogućio pristup osobama sa invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti na oba ulaza su se postavile pješačke rampe koje su ujedno omogućile i roditeljima sa malom djecom jednostavniji ulaz u park.

image
Ante Cizmic/Cropix

- U zimskom periodu park će bit osunčana livada bez stabala i sjena, za ugodan boravak na vanjskom prostoru. Dakle prilikom izrade projekta mislili smo na to da ovaj prostor bude na korištenju građanima kroz skoro cijelu godinu, a posebno ga krasi i starinski bunar smješten po sredini uređenog prostora.

Inače, površina parka zauzima gotovo šest tisuća metara četvornih, dužine je 125 metara, a realizirana je i izgradnja novog potpornog ogradnog zida širine 30 centimetara i to od armiranog betona. Između dva ulaza formira se glavna staza - put kroz park, a ostala površina terena je osigurana za posebna događanja i ugođaje u parku. Cjelokupna površina parka je riješena na način da omogući potrebne pješačke komunikacije, te da se stvore zaštićene prostorne cjeline za različite načine korištenja.

Sve u svemu, ovo je još jedan u nizu zelenih projekata u Kaštelima kojeg su građani itekako prepoznali te odabrali za mjesto uživanja i odmaranja, a prema najavama odgovornih u Gradu, bit će ih još.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image

EU SMO MI

Sd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:00