StoryEditorOCM
ObalaOPASKA ZA OPASKOM

Javila se ravnateljica OŠ Strožanac, komentira otkaz učiteljici Perković Dodig: ‘Počinila je čak 7 teških povreda‘

Piše Split SD
30. svibnja 2023. - 20:10

Javnost je već upućena u skandal povezano s izvanrednim otkazom nastavnice iz Osnovne škole "Strožanac", Zrinke Perković Dodig. Stiglo je priopćenje za medije od strane ravnateljice škole Žane Prižmić.

U svom priopćenju potvrđuje kako je otkaz dobila učiteljica Zrinka P. D. "kojoj je, između ostalog, i prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske utvrdila brojne nepravilnosti u njezinom postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao ‘nasilnik‘, a što naravno nije točno."

"Nakon toga, počevši od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu, saznala sam kao ravnateljica OŠ Strožanac da je učiteljica Z.P.D. počinila čak 7 teških povreda obveza iz radnog odnosa", piše ravnateljica škole, "pri čemu naglašavam da je jedna od tih povreda na temelju kojih sam donijela odluku o otkazu ta da učiteljica Z.P.D. nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu."

Ravnateljica tvrdi kako je idućega dana, 16. svibnja, saznala da je 2. svibnja učiteljici kao razrednici od strane druge učiteljice prijavljeno vršnjačko nasilje u razredu učiteljice koja je otpuštena te da se ona oglušila i nije poduzela ništa. Ravnateljica objašnjava kako je time povrijedila odredbe Protokola o postupanju škole u kriznim situacijama i Etičkom kodeksu neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti OŠ Strožanac.

image

Zaludu joj nagrade, Školskom odboru nije dobra...

Augustin Markota, Cropix, OŠ Strožanac/

"Na moj upit razrednici Z.P.D. što je poduzela po ovoj prijavi, odgovorila mi je ‘nisam poduzela ništa‘", izjavila je Žana Prižmić. Osvrnula se i na dijete koji se u spominje u medijima kao ‘nasilnik‘, te tvrdi kako je učiteljica vršila zlostavljanje na razne načine po prijavi njegovih roditelja, a što je sada predmetom rada nadležnih institucija Republike Hrvatske te nadodaje da ju je pozvala više puta na ovu okolnost, no da se ona na sve njene upite oglušila.

"Zbog brojnih propusta u radu ove učiteljice, a posebno s obzirom na to da se radi o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa učiteljice, nastavak radnog odnosa s istom više nije bio moguć jer je poslodavac OŠ Strožanac zbog postupaka i ponašanja učiteljice Z.P.D. izgubio povjerenje u nju kao radnicu", objašnjava odluku o otkazu. 

Naglašava kako "odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnatelj poslodavca OŠ Strožanca, a ne Školski odbor koji je upravljačko tijelo i koje je dužno štiti interese OŠ Strožanac".

Skreće pažnju na to kako funkcionira Školski odbor navodeći kako je to pogrešno predstavljeno u medijima. "Školski odbor ima svoje ovlasti propisane Statutom OŠ Strožanac i čini ga 7 članova te u njemu ne sjede samo predstavnici osnivača (kako se to plasira u medijima svakodnevno), već i predstavnik Vijeća roditelja, predstavnik radnika OŠ Strožanac te još dva predstavnika izabrana od Učiteljskog vijeća".

"Dakle, svoju sam odluku o izvanrednom otkazu učiteljici Z.P.D. temeljila na brojnim njezinim

povredama,a prije davanja prethodne suglasnosti od strane ŠO iste članove sam upoznala sa svim razlozima. Moram reći i to da je na članove ŠO vršen je pritisak sa brojnih strana a bez da se uopće znalo o razlozima moje odluke na kojima temeljim otkaz", objašnjava. 

Izrazila je i svoju ogorčenost povezanu s političkim stanjem. "Žalosno je da jedan predstavnik političke stranke MOST-a već danima u javnosti sa svojim izjavama skuplja jeftine političke poene, a da pri tom neprekidno iznosi neistinite stvari jer upravo takvim neistinitim izjavama šteti ugledu OŠ Strožanac".

U završnoj riječi piše: "OŠ Strožanac je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja među djecom tako će OŠ Strožanac kao i do sada uvijek poduzimati sve zakonom propisane radnje kako bi se zaštitilo svako dijete OŠ Strožanac koje bude predmetom vršnjačkog nasilja a one osobe koje budu ignorirale te stvari adekvatno ćemo sankcionirati sukladno zakonu kao što smo to napravili s učiteljicom Z.P.D. koja je dobila otkaz."

image

Zaludu joj nagrade, Školskom odboru nije dobra...

Augustin Markota, Cropix, OŠ Strožanac/

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:48