StoryEditor
Obalapodizanje svijesti

Idealna ljetna zabava za djecu - u četvrtak ‘Slobodna‘ i Vodovod i kanalizacija Split najmlađima poklanjaju morsku ekološku bojanku

Piše V.O
11. kolovoza 2020. - 15:13
Ivana Nobilo/Hanza media

More naše plavo, sve nam želje znaš.
Ti si snaga, srića – cili život naš.


I uistinu, kako je onda legendarni Vice Vukov u jednako legendarnoj „Bodulskoj baladi“ opjevao, mi osim mora veće snage i sriće teško možemo imati. Toliko je života u Hrvatskoj što posredno što neposredno naslonjeno na Jadransko more da ga je gotovo nemoguće gledati kao na glavni strateški resurs. I zato je njegova zaštita ne samo neophodna, već ujedno mora postati i dijelom svakodnevice. Naš način razmišljanja mora u startu biti zaštitnički nastrojen prema moru koje daje, ali ujedno i prima. I onoliko koliko primi toliko je u stanju dati.

Baš zato valja krenuti od najmlađih, što upravo rade Vodovod i kanalizacija Split. Edukativna bojanka koja je pred vama ima za cilj osvijestiti one najmlađe o važnosti mora, ali ujedno podsjetiti i vas, njihove roditelje koliko nam je (čisto!) more neophodno. Vodovod i kanalizacije Split svake godine ulažu sve više sredstava kako bi se osigurala što kvalitetnija zaštita ali i čišćenje mora budući da se mi, kao i veliki broj turista, prema moru odnosimo kao prema jednoj predivnoj tajnovitoj – kanti za smeće.

I zato je vrijeme da osvijestimo mlađe generacije koje bi to more trebale naslijediti od nas, i to u što boljem i čišćem stanju.
Što se Jadranskog mora tiče, njegova kvaliteta dosta varira od mjesta do mjesta. Ekološke, zdravstvene i higijenske karakteristike vode razlikuju se od područja do područja. I zato je osmišljen projekt „Upravljano korištenje pročišćenih komunalnih otpadnih voda radi kvalitete Jadranskog mora" skraćenog naziva AdSWiM. Radi se o znanstveno-istraživačkom projektu koji je otpočeo u siječnju 2019. godine čiji je cilj je unaprijediti kvalitetu vodnih tijela te ekološko stanje morskog i obalnog ekosustava.

VIK u projektu sudjeluje preko intenzivne suradnje laboratorija za otpadne vode s ostalim projektnim partnerima na aktivnostima uzorkovanja i analize otpadnih voda na ispustima STUPE i Katalinića Brig. Provedbom istraživanja održavanja i poboljšanja kakvoće morske vode temeljem raspoloživih podataka će se izraditi akcijski planovi i preporuke za izmjenu i dopunu zakona o kakvoći mora. Samim time pojačat će se zaštita ugroženih dijelova obale, nešto što je ViK već otpočeo uvođenjem vodnih redara, prvima takve vrste u Hrvatskoj!

Vodni redari stižu po pozivu, nadziru septičke jame, kontroliraju ispuštanje fekalija u more i ilegalne priključke. O njihovoj uspješnosti govori činjenica da su u svega nekoliko mjeseci uveli red u Solinu i Kaštelima. Zasad nisu nikoga kaznili, ali mogu i to!

Iz svega je vidljivo kako prava zaštita mora i očuvanje svih njegovih prirodnih ljepota, ali i resursa koje neumoljivo koristimo počiva na svim dijelovima društva. Od onih najmlađih, preko njihovih roditelja, pa sve do institucija i tijela. Samo zajedničkim snagama možemo uistinu živjeti onaj stih iz već spomenute „Bodulske balade“ koji idu „Ipak, više od sveg i od svih lipota, cilega života mi volimo more“.

Zato, volimo ga djelima, a ne riječima…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 06:14