StoryEditorOCM
Obala(NE)OČEKIVANE MUKE

Dalmatinski vrtić će poskupjeti najmanje 30 posto, a prvi mališani u njega će ući s devet mjeseci zakašnjenja, roditelji moraju posegnuti za baka-servisom, imaju li ga svi?

Piše Dijana Turić
14. siječnja 2022. - 15:11

Ugovor o izgradnji dječjeg vrtića za 150 mališana na makarskom predjelu Zelenka, vrijedan 18 milijuna kuna, potpisan je u ožujku 2021. između Grada i izvođačkih tvrtki "Titan Constructa" iz Zagreba i lokalnog "Buildera", s rokom završetka do minulog prosinca.

Međutim, nakon promjene vlasti u Makarskoj i odlaska s funkcije Joze Vranješa, HDZ-ova dogradonačelnika koji je ''gurao''' ovaj projekt, slučajno je došlo i do promjene roka za izvođenje radova na predškolskom objektu kojeg bi mališani, prema sadašnjim prognozama, mogli pohađati tek od rujna ove godine, dok bi sama izgradnja trebala biti završena najkasnije do travnja.

Također, zbog poskupljenja materijala, zahvat će premašiti svotu od 18 milijuna kuna, a kada tome dodamo još između 5 i 7 milijuna kuna za njegovo opremanje, objekt bi u konačnici koštao i više od 25 milijuna kuna.

Da je to doista tako, vrijedi podsjetiti što je još u listopadu prošle godine potvrdio gradonačelnik Zoran Paunović (SDP), koji je kazao da je bivša HDZ-ova vlast na veliki broj projekata potrošila puno više nego što je predviđeno proračunom.

Lokalni čelnik ustvrdio je da je za vrtić na Zelenki bilo predviđeno 18 milijuna kuna, ali da će taj trošak iznositi puno više, gotovo 30 milijuna kuna, ali i da će sve to doći na naplatu do kraja prošle godine.

Zbog čega će građani taj projekt na kraju platiti oko 30 milijuna kuna, a ne ugovorenih 18 milijuna, upitali smo tada i Paunovića i Vranješa, sada gradskog vijećnika. ali i Caroline Elisabeth Mamić, ovlaštenu predstavnicu zajednice dviju spomenutih izvođačkih tvrtki.

Prema riječima prvog čovjeka Makarske, cijena izgradnje će se povećati zbog drastičnog rasta cijena građevinskog čelika i aluminija, ali je tada izjavio da ne zna za koliki iznos, jer su se još radile kalkulacije.

- Izgradnja vrtića košta 18 milijuna kuna, a opremanje objekta, za što će se provesti natječaj, koštat će od pet do šest milijuna kuna, dok je pristupna prometnica s otkupom zemljišta koštala oko četiri milijuna kuna, i tu zapravo dolazimo do iznosa od 30 milijuna kuna. Nema govora da će se nešto platiti više nego što je ugovoreno - kazao je Vranješ.

Međutim, s druge strane, cijena radova će porasti, i to za barem 10 posto, a i radovi će kasniti. Trenutačno smo u pregovorima s Gradom kao investitorom oko povećanja cijene projekta, ali ne možemo vam točno reći koliko će ono iznositi, jer je to stvar dogovora između naručitelja i izvođača sukladno zakonskim okvirima.

Nastojat ćemo naći određen iznos koji će biti dostatan kako bi se projekt završio u potpunosti. Kada se dogovori iznos, napravit će se aneks ugovora. Imamo ugovoren iznos radova, naravno bez opremanja, od 18 milijuna kuna s PDV-om. Na rast cijena utjecat će i dodatni radovi ako se izvedu - naglasila je Mamić.

Prema njezinim riječima, zbog neizvjesnosti tržišta materijala na globalnoj razini, vjerojatno će doći do produžetka roka dovršenja vrtićke zgrade, a sve sukladno zakonskim okvirima.

– Neki dobavljači više ne mogu jamčiti nikakav rok isporuke, određena roba se uopće ne može naručiti zbog nestašica, a ona roba koja se može naručiti, značajno kasni. Primjerice, rok za nabavu dizalica topline, ventilokonvektora i strojarske opreme već je sada duži od 15 tjedana ili gotovo četiri mjeseca.

Rok za nabavu ventilirane keramičke fasade vrtića iznosi tri mjeseca i samo na tim stavkama je došlo do poskupljenja od 60 posto u odnosu na cijenu od 2020. godine, kada smo izradili ponudu za vrtić. Nažalost, niti Grad niti mi ne možemo utjecati na rokove dobavljača, jer je stanje na svjetskom tržištu krajnje nepouzdano i nije trenutačno moguće napraviti nikakav ozbiljniji plan radova ili dinamiku - kazala je predstavnica izvođačkih tvrtki.

Međutim, sada dolazimo do novog momenta, a to je potpisivanje dodatka ugovoru između makarske vlasti i građevinara, čime je izvođačima dan drugi rok - još 100 dana od prvotnog termina završetka projekta, a je bio 24. prosinca prošle godine. To nam je potvrdio gradonačelnik Paunović kojeg smo upitali za koliko će biti probijena financijska konstrukcija, koliko će vrtić u konačnici koštati i hoće li izvođač radova platiti ''penale'', te u kojem iznosu ako ne izgradi vrtić u novom roku.

- Aneks ugovora morali smo potpisati zbog nepredviđenih okolnosti. Poskupio je sav mogući materijal čija isporuka usput i kasni i po tri mjeseca, što su opravdani razlozi za produženje radova, a sve nam je to potvrdio i nadzorni inženjer.

Za sada vrtić košta 18 milijuna kuna bez opremanja i još se ne zna koliko će u konačnici koštati i ako dođe do poskupljenja od 10 posto, to ćemo odobriti izvođaču radova i to je sastavni dio ugovora. Izvođač će plaćati ''penale'' ako je kašnjenje s izvođenjem radova neopravdano i to 0,1 posto za svaki dan kašnjenja - ustvrdio je prvi čovjek grada pod Biokovom i dodao da će vrtić biti spreman za mališane u novoj pedagoškoj godini, dakle u rujnu.

Ista pitanja postavili smo i direktorici Mamić koja je navela kako je temeljem Zakona o javnoj nabavi, Zakona o obveznim odnosima i Vladina zaključka, rok za izgradnju objekta za predškolce produžen do travnja:

- Rok je produžen zbog izmjena u projektnoj dokumentaciji te velikih problema s uvozom opreme i materijala zbog pandemije. Dobavljači strojarske opreme su nam morali produžiti rokove isporuka za više od tri mjeseca zbog globalne nestašice čipova i elektroničkih dijelova.

Zbog globalnog problema u transportu uzrokovanim pandemijom, gotovo sve vrste materijala kasne s isporukama. Keramička fasada koja se proizvodi u Rusiji također kasni oko tri mjeseca. Zbog navedenih problema vrlo je teško uspostaviti normalnu dinamiku izgradnje. S obzirom na sve okolnosti, napravljen je izniman posao.

Makarska vlast na osnovu odluke Gradskog vijeća iz srpnja prošle godine, a prema izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi, roditeljima djece koja se nisu uspjela upisati u vrtić mjesečno isplaćuje 1700 kuna.

Grad je time ukinuo demografsku mjeru bivše HDZ-ove vlasti na čelu s Jurom Brkanom, prema kojoj su sva djeca od prve do treće godine koja ne pohađaju vrtić i ostaju u obiteljskom okružju, njih 150, dobivala po 1000 kuna mjesečno.

Takav potez bio je obrazložen rasterećenjem gradske predškolske ustanove u koju se lani nisu uspjela upisati 82 mališana, što je vidljivo prema listi objavljenoj na internetskoj stranici Dječjeg vrtića "Biokovsko zvonce".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:37