StoryEditorOCM
ObalaPROBIJENI ROKOVI

Sramota u srcu Dalmacije: otvaranje vrtića u velikom gradu kasni punih 10 mjeseci, roditelji neupisanih mališana su ogorčeni: ‘Nemamo novca za privatnike, a svi ni baka-servis!‘

14. listopada 2022. - 08:03

Kada smo u srpnju prilikom konferencije za novinare o upisima u makarski Dječji vrtić ‘’Biokovsko zvonce’’ gradonačelniku Zoranu Paunoviću, koji je obećavao da će se novi vrtić ‘’Maslina’’ na predjelu Zelenka otvoriti u rujnu, kazali da se nadamo kako će neupisana djeca, kojih je oko 80, barem u njemu zapjevati božićne pjesme, tada nas je kritizirao da smo pesimistični i desno orijentirani jer mu ne vjerujemo. Sada mu nećemo objašnjavati zašto mu ne vjerujemo i u koga vjerujemo jer je svaka riječ njemu upućena, sasvim suvišna.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ugovor o izgradnji vrtića za 150 mališana, vrijedan 18 milijuna kuna, potpisan je još u ožujku 2021. za vrijeme bivše HDZ-ove vlasti, i to između Grada i izvođačkih tvrtki “Titan Constructa” iz Zagreba i lokalnog “Buildera”, s rokom završetka do 24. prosinca prošle godine.

Nakon promjene vlasti u Makarskoj na lokalnim izborima 2021. godine, slučajno je došlo i do promjene roka za izvođenje radova pa je Grad s izvođačem potpisao aneks ugovora kojim se gradnja mora dovršiti do početka travnja. Također, zbog poskupljenja materijala zahvat će zasigurno premašiti 18 milijuna kuna, a kada tome dodamo još između pet i sedam milijuna kuna za opremanje, objekt bi u konačnici koštao i više od 25 milijuna kuna.

Međutim, do bilo kakvih informacija, pa tako i onih o vrtiću, ne možemo doći jer gradonačelniku smo trn u oku pa nam ni ne odgovara na upite, niti se javlja na mobitel. Ali možemo mi i bez njega. Dakle, nakon što je završio travanjski rok, novi rok je bio u rujnu i on je, naravno, prekršen. Kako nam je Paunović kazao još u ožujku, do opravdanog kašnjenja izgradnje vrtića došlo je zbog više sile - poskupljenja materijala, korona-krize i čekanja na dijelove iz Rusije.

Da će kašnjenja pri gradnji vrtića uistinu biti, tada nam je potvrdila i Caroline Elisabeth Mamić, ovlaštena predstavnica zajednice tvrtki “Titan Constructa” iz Zagreba i “Buildera”. Sada nam se ni Mamić više ne javlja, niti nam odgovara na upite, mada smo joj poslali tri upita zaredom. No, ni to nije važno. Kako nam je prije sedam mjeseci kazala, izvjesno je da će doći do produženja zbog okolnosti na koje nisu mogli utjecati niti naručitelj Grad Makarska niti oni kao izvođač, a radi se o višoj sili - pandemija, rast cijena, rat, izmjene projekta.

- Susreli smo se i s konstantnim izmjenama i dopunama projektne dokumentacije koje usporavaju dinamiku gradilišta, a zbog rata u Ukrajini došlo je do kašnjenja isporuke keramičke fasade koja se proizvodi u Moskvi, kao i problema s transportom i prelaskom granice.

Tu su i globalni problemi u transportu te kašnjenje isporuka svih važnijih materijala zbog pandemije i korona-mjera, nestašica materijala na tržištu - knauf, vuna, cijevi, čipovi i kašnjenje strojarske opreme, kao i povećanje ugovornih količina i velik broj dodatnih radova koje je potrebno izvesti, a dodatan rad otežava nam manjak radnika zbog korona-mjera i konstantnih samoizolacija. Iako nam je otežana dinamika, užurbano se izvode svi unutarnji radovi, izvodi se fasada, krov, vanjski armiranobetonski te zemljani radovi - kazala je tada Mamić.

Sada dolazimo do srpnja ove godine, kada je povodom izvanredne sjednice Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Biokovsko zvonce” i donošenja odluke o poništenju rješenja o upisu djece rane i predškolske dobi u pedagošku godinu 2022./23., u gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare.

Tada je gradonačelnik Paunović potvrdio da su sve gradske službe usmjerene na završetak ovog važnog projekta te da ne očekuje nikakve probleme ni u suradnji s drugim institucijama koje sudjeluju u procesu koji prethodi službenom otvaranju vrtića. Naglasio je da je izgradnja vrtića gradski projekt koji nadilazi stranačke boje i u čijoj su realizaciji sudjelovale tri gradske vlasti.

- Stalno smo u kontaktu s izvođačem, nadzorom radova i našim Odjelom za urbanizam, kojemu će u tom trenutku to biti prioritetan zadatak - dakle, tehnički pregled i uporabna dozvola. Održani su i mnogi koordinacijski sastanci sa službama županije i ministarstva.

Očekujem kooperativnost i ekspeditivnost pri izdavanju konačnih dozvola kad svi radovi budu gotovi. Radovi su pri kraju. Kao i u svakom građevinskom projektu, problema je bilo mnogo, od porasta cijena materijala, do rata u Ukrajini, koji je primjerice baš za ovaj projekt zaustavio ventiliranu fasadu na dva mjeseca - roba je stala na granici.

- Znam da je mnogim mamama, mnogim roditeljima zaista teško i nestrpljivi su. I moje najmlađe dijete također nije na listi upisane djece, jer nismo imali dovoljno bodova na listi. Tako da znam točno kako se roditelji osjećaju. Svi zajedno ćemo se morati strpiti još malo i izdržati. S novim vrtićem ovi problemi će biti riješeni - kazao je Paunović, dodavši da se izgradnjom novog vrtića gubi smisao prošlogodišnje mjere od 1700 kuna kao pomoći roditeljima čija djeca ostvaruju uvjete, a ne mogu dobiti mjesto u vrtiću.

- Takva pomoć nije dostatna, to je svakome jasno, niti je utjeha roditeljima koji dijete nisu uspjeli upisati u vrtić. U trenutku kad se novi vrtić izgradi svima će nam biti lakše - dodao je gradonačelnik.

Kako napreduju radovi na vrtiću, pokušali smo se i sami uvjeriti na terenu, međutim, u tome nas je omeo zaštitar koji je s gradilišta potjerao našeg fotoreportera.

image

Joze Vranješ

Ivo Ravlić/Cropix

Međutim, kako smo doznali iz krugova bliskih izvođaču radova, vrtić bi, kao, trebao biti potpuno dovršen i opremljen evo ovog mjeseca i samo se čeka uporabna dozvola i dozvola Županije. S obzirom na to da je vrtić od samih početaka vodio Joze Vranješ, tadašnji dogradonačelnik i sadašnji HDZ-ov vijećnik, upitali smo ga zna li možda on kada bi vrtić mogao biti otvoren.

Kako kazuje, ugovor potpisan u ožujku prošle godine nalagao je da vrtić bude otvoren do prosinca te iste godine, međutim tada se promijenila vlast.

- Nakon toga je Grad s izvođačem radova potpisao aneks ugovora pa je rok produžen za tri mjeseca, a iza toga je potpisan još jedan aneks za meni nepoznato razdoblje. Znači, vrtić kasni 10 mjeseci i dva puta je produžen rok, što znači da za izgradnju treba više od 18 mjeseci.

Građevinski radovi se još izvode, ali sada je upitno i osoblje, odnosno odgajateljice koje treba organizirati i kojih nedostaje. Gradonačelnik svaki put pomiče rok izgradnje i otvaranja vrtića bez ikakvog obrazloženja zašto dolazi do kašnjenja. Vrtić će biti dovršen do rujna, ali ne znamo koje godine - ističe Joze Vranješ.

KRONOLOGIJA GRADNJE

- 1. ožujka 2021.

Potpisan je ugovor o izgradnji vrtića za 150 mališana na makarskom predjelu Zelenka, vrijedan 18 milijuna kuna, s rokom završetka do 24. prosinca 2021. godine

- ožujak 2022.

Dječji vrtić na Zelenki neće, kako je to nalagao aneks ugovora izvođača i Grada Makarske, biti dovršen do početka travnja zbog više sile - poskupljenja materijala, korona-krize i čekanja na dijelove iz Rusije

- srpanj 2022.

Gradonačelnik obećava da će vrtić biti dovršen do rujna ove godine, a rujan je prošao

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 13:03