StoryEditorOCM
ObalaTREBA MU ZAŠTITA

Dalmatinski HDZ-ov načelnik uhvaćen u ilegalnom nasipavanju plaže, a već je dio obale oteo državi! Evo što kažu akteri

Piše Dijana Turić
14. veljače 2023. - 09:56

Baškovoški načelnik Josko Roščić (HDZ) zatražio je zaštitu premijera Andreja Plenkovića (HDZ), predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, župana Blaženka Bobana (HDZ) i predsjednika Županijske skupštine splitsko-dalmatinske Mate Šimundića (nezavisni u koaliciji s HDZ-om) koje i kao svoje stranačke kolege moli da zaustave učestalo širenje dezinformacija te lažnih i obmanjujućih informacija.

Kako piše Roščić, sve je započelo iznesenim lažima i neistinitim informacijama od strane saborskih zastupnika Ivane Kekin (Nova ljevica) i Nikole Grmoje (Most) na sjednici Sabora kao i širenje neistinitih informacija od strane baškovoškog i županijskog vijećnika Matejasa Jozipovića (NLM).

- Općina se očituje oko iznesenih laži koje se tiču devastacije pomorskog dobra nasipavanjem i postavljanjem ležaljki. Obavljamo redovne dohrane i uređivanja plaža na prostoru cijele Općine u skladu s donesenim godišnjim planovima upravljanja pomorskim dobrom, ležaljke se dozvoljavaju temeljem tih planova i izdanih koncesijskih odobrenja u skladu s valjanom dokumentacijom svakog korisnika posebno - navodi načelnik uz napomenu da je lokalna vlast "u više navrata nagrađivana upravo zbog uređenja plaža iz čega se može zaključiti da je cijela procedura napravljena zakonski".

Rošćić tvrdi da "dvojica općinskih vijećnika od kojih je jedan Jozipović, stalno daju lažne informacije opoziciji u Saboru".

- Riječ je o nizu laži i dezinformacija kojima oporba obmanjuje javnost, a koje se tiču dohrane plaža pa lažno govore da se dohranjuju građevinskim materijalom. Prije nekoliko dana smo sanirali plažu nakon nevremena koje je uništilo, a sve nadležne inspekcije su izišle na teren i utvrdile kako je riječ o lažima. Naši ljudi znaju da nije istina što oporba govori, ali ne znaju oni iz Zagreba - ističe prvi čovjek Baške Vode kojeg smo upitali zašto je povećao cijene zakupa javne površine za štekate kafića i restorana.

Prema njegovim riječima, cijene su povećane za 50 posto, jer se nisu mijenjale posljednjih 12 godina. Tako je donedavno kvadrat javno-prometne površine iznosio 900 kuna, a sada mu je cijena povećana za 50 posto, ali ugostitelji koji rade cijelu godinu imaju pravo na povrat 20 posto plaćenog iznosa, jer "nikome nije u interesu da ugostiteljski objekti rade tri mjeseca i onda su zatvoreni sve do ljeta".

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako bismo utvrdili što je istina, kontaktirali smo prozvanog vijećnika Jozipovića koji tvrdi da je sve vezano uz Općinu Baška Voda i mnjezina načelnika istinito za što, kako dodaje, ima dokaze.

- Nedavno je Općina nasipala pero pored hotela "Berulia" i to bez ikakvih papira i dozvola, pa je urgirala građevinska inspekcija. Osim toga, Roščić je uzurpirao 700 četvornih metara pomorskog dobra na baškovoškoj plaži i pripojio ih cesti što znači da je državi oteo 700 kvadrata zbog čega je prijavljen DORH-u i to su nesporne činjenice.

Ma, Roščić je devastator pomorskog dobra i ima bezbroj kaznenih prijava pa me čudi tko ga godinama štiti i zašto - naglašava oporbeni zastupnik i dodaje da je zakonita dohrana plaže moguća samo ako se ne mijenja linija pomorskog dobra, ali ako se plaža proširuje, za to je potrebna dozvola:

- Roščić traži zaštitu od župana Bobana koji štiti interes države i koji ga je i prijavio DORH-u.

Vijećnik Jozipović na sjednici Županijske skupštine naveo je da "dolazi iz Baške Vode gdje je na vlasti jedan specifičan načelnik koji je uzurpirao 400 (kasnije se utvrdilo da je riječ o 700 kvadrata, op.a.) kvadrata pomorskog dobra nekim lažnim elaboratom i tako postao vlasnik nečega što pripada njima".

- Smisao te radnje da je cijena pomorskog dobra u Baškoj Vodi jedinstvena za cijelu Hrvatsku, 600 kuna po metru korištenja tog dobra, a oni u Općini Baška Voda imaju cijenu od 250 eura po kvadratu, što je četiri puta više. Jesu li se nekim radnjama zaštitili interesi Republike Hrvatske i tih 400 (700) kvadrata pomorskog dobra i mogu li se neki način vratiti u vlasništvo države - glasilo je Jozipovićevo pitanje upućeno Mateji Dorčić, županijskoj pročelnici za turizam i pomorstvo.

Resorna čelnica navela je kako je upoznata s predmetom u smislu da se na utvrđenu granicu pomorskog dobra naknadnom provedbom elaborata, te da misli da je u pitanju bila nerazvrstana cesta.

- Već je prošlo nekoliko godina od kada je Općina Baška Voda provela upis i praktički brisala upis pomorskog dobra i pretvorila u javnu površinu odnosno nerazvrstanu cestu pod općinskim upravljanjem. Moj prethodnik (Stipe Čogelja (HDZ), današnji dožupan, op.a.) je tada to prijavljivao i zadnju informaciju koju ima je da su inspekcije obavijestile načelnika i da mu je naloženo da se ispravi upis, odnosno da se u zemljišnim knjigama provede novi elaborat.

Nastavno na pitanje o korištenju pomorskog dobra u Baškoj Vodi i poduzimanja radnji za njegovu zaštitu već smo naveli kako smo upoznati s problematikom proširenja ceste na štetu pomorskog dobra. Više puta smo kontaktirali nadležne institucije i tražili ispravak upisa pomorskog dobra-plaže, čija je površina smanjena i pripojena cesti.

Budući da je za upis pomorskog dobra nadležno Općinsko državno odvjetništvo (ODO), 9. siječnja smo uputili dopis ODO-u Split, odnosno njihovoj Stalnoj službi u Makarskoj, a obavijest o tome Područnom uredu za katastar, Ispostavi za nekretnine Makarska i Općini Baška Voda - odgovor je pročelnice koja je navednim institucijama napisala kako želi požuriti postupanje u predmetu upisa pomorskog dobra, vraćanja u prijašnje stanje te ispravka upisa zemljišne čestice broj 5397/2, katastarska općina Bast-Baška Voda, površine oko 700 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 19:46