StoryEditorOCM
ObalaSMRT FAŠIZMU!

Dalmacija tuguje, među svoje suborce na vječnoj straži otišla je legendarna partizanska heroina, učiteljica i žena kojoj je predsjednica Kolinda uručila svoje zadnje odličje

Piše Milena Budimir
31. ožujka 2022. - 12:25
Palmina Poljak sa suborcem Antunom Tončem Baranovićem, najstarijim živućim igračem Radničkog nogometnog kluba 'Split'Nikola Vilić/Cropix

Samo dva dana nakon što je napunila 99 godina - hrabro, kako je uostalom i živjela, u vječnost je zakoračila Palmina Poljak. Velika žena, heroina, jedna od posljednjih koji su čuvali uspomenu na dane slave, na vrijeme kada su je zvali Vanja, kada je u vihoru Drugog svjetskog rata na stranu stavila svoje snove o životu učiteljice i uzela pušku u ruke.

Na svijet je Palmina došla u Solinu, 25. ožujka 1923. godine, kao kći Kaje Grubišića. Pametna, znatiželjna, napredna, uspjela je pred sam početak rata završiti treći razred ondašnje Preparandije. Bila je to učiteljska škola, najznačajnija obrazovna ustanova u Dalmaciji u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, odmah nakon nakon Bogoslovije.

Fašistička okupacija Dalmacije je započela, a ona se nije mogla pomiriti s glumljenjem normalnog života, kao da je se ne tiče, kao da to nije njezin posao. Bio je to Palminin posao! Sanjajući slobodnu domovinu postala je borkinja. Kodnog imena Vanja.

image

Palmina Poljak

Obiteljski album

Gotovo svakodnevno na okupiranom području je okupljala nove borce i odvodila ih partizanima u šumu, zajedno s prikupljenom prijeko im potrebnom hranom, lijekovima, obućom, odjećom, municijom... Trogodišnji život u hladnim i vlažnim podzemnim prostorima i rovovima nanio je rane njezinu zdravlju, teško bolesna u proljeće 1944. upućena je na liječenje na otok Vis, jedini neokupirani naseljeni otok.

Putovala je zajedno s nogometašima Hajduka koji će na Visu biti reaktiviran i pronositi ponosno ime Dalmacije i Hrvatske širom Sredozemlja. Sad samo zamislite kojim je sudonosnim i velikim događajima svjedočila!

image

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic odlikovala je Redom Stjepana

Nikola Vilić/Cropix

Nakon rata Palmina je kao učiteljica mlade odgajala u pulskoj osnovnoj školi jedno vrijeme, aktivno je radila kao sindikalistica, po povratku u Split nastavila je s aktivnostima. Nikad mira u Palmine. Borbenog duha, koji je nije napustio do posljednjeg dana života, svoj aktivizam ne prekida ni za vrijeme Domovinskog rata.

Nosteljica ordena za hrabrost, ali i brojnih drugih i domaćih i stranih odlikovanja, od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, povodom 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije, za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda odlikovana je i odlikovanjem Reda Stjepana Radića.

Krhka ženica, niskog rasta i slabašne fizičke konstrukcije, imala je srce lava. Dama izuzetnih manira, dama starog građanskog kova, kakvih više nema...

Posljednji ispraćaj Palmine Poljak biti će u subotu, 2. travnja, u 11 sati na Novom groblju u Solinu. Vraća se doma, nakon stoljeća životnog puta. Neka joj je mirno, zaslužila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 17:57