StoryEditor
S mora i krajaZBOGOM, DR. BOTA

Preminuo poznati dalmatinski liječnik, ostat će upamćen kao borac za povećanje plaća u medicini, ali i po sportskoj karijeri koju je pokušao okruniti u - Hajduku

Piše Dalmacija SD
2. travnja 2022. - 15:50

Članovi obitelji, te brojni prijatelji i poznanici danas su na groblju Lovrinac na posljednji počinak ispratili dr. Božu Botu, umirovljenog liječnika Kliničkog bolničkog centra Split i dugogodišnjeg čelnika ogranka Hrvatskog liječničkog sindikata u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je preminuo u 72. godini.

Dr. Bota je niz godina bio pročelnik Zavoda za patofiziologiju u najvećoj dalmatinskoj bolnici i profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Osim po svojem profesionalnom angažmanu, bio je poznat kao trener borilačkih sportova, ponajprije juda i karatea, a višedesetljetnu ljubav prema sportu i rad sa sportašima svih uzrasta prije sedam godina pokušao je okruniti kandidaturom za člana Nadzornog odbora "Hajduka".

Pamti se i njegova kratkotrajna politička "karijera" kada se kao nezavisni kandidat pridružio Hrvatskoj zori, stranci nastaloj na desnom krilu HDZ-a, koju su predvodili upravo liječnici, i to kasniji ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić i dr. Drago Prgomet, ali su se vrlo brzo vratili "matici". Dr. Bota bio je i član Družbe hrvatskog zmaja, i to s titulom Zmaja od Ribnice.

Dr. Božo Bota rođen je 1950. godine, a nakon okončane srednje škole, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a specijalizaciju i doktorat u SAD-u. Punih 15 godina sudjelovao je u radu Hrvatskog liječničkog sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2022 22:27