StoryEditorOCM
DalmacijaNIKOMU NE DAJU MIRA

Hvarani: Mičite čopor pasa iz turističke meke!

Piše PSD.
18. kolovoza 2015. - 01:35

Građani Hvara, osobito oni s područja Križne luke i Vriska, već duže vrijeme pokušavaju se izboriti za uklanjanje čopora pasa iz štenare u Križnoj luci koju drži Marijan Katanec, po zanimanju diplomirani arhitekt.

S problemom lajanja pasa usred turističkog naselja pravodobno je upoznato Gradsko vijeće, gradonačelnik Rino Budrović, pa čak i inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma. Međutim, Hvaranima koji u navedenim dijelovima grada imaju smještajne kapacitete nije pošlo za rukom da napokon netko premjesti spomenute pse.

Gosti se bune i odlaze

– Mi smo, kao grupa građana i obiteljskih iznajmljivača, u više navrata tražili od gradonačelnika Budrovića i Gradskog vijeća da hitno donesu odluku o izmještanju štenare iz grada, ali bez ikakvog rezultata, a ni nadležne inspekcije nisu shvatile da u ovom slučaju jedan čudak maltretira pola grada i naše goste, te da dodatno uništava već ionako poljuljani turistički renome grada Hvara.

Stoga se građani Križne luke, Vriska i ostalih obližnjih područja pitaju zašto gradonačelnik nakon gotovo godinu i pol dana ne donosi odluku da se taj čopor pasa, koji žive u abnormalnim uvjetima i koji ometaju javni red i mir, hitno premjesti. Nama nije jasno koga on štiti i zašto, a da pri tome uništava turizam grada Hvara – kaže nam Jakov Balić, predstavnik grupe građana iz Hvara.

Svojim dopisom gradonačelniku se obratio i Nikša Buzolić (apartmani “Molo Mare”), iako je ljubitelj životinja, a i sam ima psa koji je uredno cijepljen i ne maltretira susjedstvo. On ga je upozorio da su psi Marijana Kataneca smješteni i u bivšem “Jugopetrolu” (pokraj Osnovne škole “Hvar”) te da laju danju i noću, a ponekad su pušteni bez odgovarajućeg nadzora, što je opasno za ljude, a pogotovo za djecu.

Lajanje se, tvrdi on, čuje nadaleko, tako da se gosti sve češće bune i odlaze. Psi navodno šetaju čak i po dvorištu OŠ “Hvar”, tako da je škola zbog toga razaslala dopise na više adresa, međutim, svi su se oglušili. Ljudima stoga ostaje jedino da zivkaju medije, pišu peticije, obavještavaju ministarstva...

‘Haranga protiv udruge’

– U Križnoj luci, na privatnom zemljištu i izvan građevinske zone, samo je desetak pasa pod patronatom Udruge “Hvarska šapica”, čiji je smisao osnivanja upravo skrb za dobrobit životinja. Dakle, ja pse hranim i brinem se za njih, tako da su svake noći od 20 do osam sati ujutro zatvoreni u kućice da se lavež ne čuje u okolnom prostoru.

Kod OŠ “Hvar”, gdje inače živim, imam svoja dva-tri psa koji ama baš nikome ne smetaju, pa jedino mogu reći da se ovdje radi o harangi protiv udruge koja bi za svoje djelovanje trebala dobivati novac iz gradskog proračuna, a ne dobiva ga. Eto, mi stvarno imamo problema s tim što mlađi i pijani gosti narušavaju javni red i mir, imamo nered u prometu i luci, a neki ljudi mi prijete, vrijeđaju me i režu ogradu, očito želeći da psi odlutaju i ostanu bez ikakvog nadzora – očitovao se Katanec.

Dodaje nadalje da mu nije poznato da je policija ikada intervenirala što se tiče njegovih pasa, dok je prije godinu dana, istini za volju, imao posjet Veterinarske inspekcije iz Splita, koja, kako kaže, kod njega nije utvrdila nikakve nepravilnosti.

Piše i snimio Mirko Crnčević

Budrović: Neka reagira i Društvo za zaštitu životinja

Upoznati smo s pritužbama građana na štenaru u Križnoj luci i već ih dugo pokušavamo riješiti. Obratili smo se Veterinarskoj inspekciji i Policijskoj postaji. Moram naglasiti da smo problem imali još prije nekoliko godina, a tada smo dio pasa, uz pomoć Veterinarske inspekcije, kao Grad uspjeli riješiti i sve smo to uredno platili. Veterinarska inspekcija ovaj put smatra da je slučaj u nadležnosti Grada, iako se, prema mojim saznanjima, veći broj pasa drži u nehumanim uvjetima na privatnom zemljištu njihova vlasnika. Mislim da bi u ovom slučaju trebalo reagirati i Društvo za zaštitu životinja, kao i sve ostale nadležne službe – komentar je hvarskoga gradonačelnika Rina Budrovića, koji se također ispričava svim ugroženim građanima što jedna ovako velika neugodnost u turističkome mjestu još nije riješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:25