StoryEditorOCM
Dalmacijanema mira oko cementare

Grad Kaštela: Ne dopuštamo loženje opasnog otpada

Piše PSD.
19. siječnja 2016. - 15:10
Kaštelanska gradska uprava ne posustaje u podizanju tužbi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a sve zbog rješenja i dozvola koje izdaje tvrtki "Cemex Hrvatska".

Posljednja u nizu je s kraja prosinca prošle godine, kad je Upravni sud u Splitu zaprimio tužbu kojom Grad Kaštela traži poništenje rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša (IPPC dozvola), izdanog "Cemexu" u studenom prošle godine, te predlaže da se njegovo izvršenje odmah obustavi.

Ovo je već druga tužba Grada Kaštela zbog navedenog rješenja, za koje u Ministarstvu, odgovarajući na naš upit, kažu da je doneseno u skladu s presudom Upravnog suda u Splitu od 6. srpnja 2015. godine, kojom je Sud poništio ranije izdano rješenje te predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje. Novo rješenje odnosi se samo na postojeća postrojenja bez provođenja aktivnosti prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada RDF/SRF, a po tome se i razlikuje od prethodnog, također naglašavaju. Nadalje ističu da je sve učinjeno sukladno zakonu i propisima te presudi Upravnog suda u Splitu.

'Loš signal ulagačima'

U "Cemexu" su nezadovoljni i uzroke ovakvog ponašanja Grada Kaštela više ne povezuju samo s gorivom iz otpada. Ponajprije podsjećaju na to da je cementna industrija obveznik ishođenja okolišne dozvole prema direktivi Vijeća Europe, da im je ona jedan od osnovnih preduvjeta poslovanja, ali da zbog tužbi Grada Kaštela, nažalost, nakon dvije i pol godine, danas još uvijek nisu njezin nositelj.

– Uistinu nam nije jasno zašto se, nakon što je nadležno ministarstvo unijelo sve tehničke ispravke tražene sudskim rješenjem i nakon što je iz okolišne dozvole, u dogovoru s Gradom Kaštelima, izbačeno korištenje goriva iz otpada, taj isti Grad žali na novo rješenje Ministarstva – kaže Branko Mozara, direktor odnosa s javnošću u "Cemexu".

– Iz ovog poteza Grada Kaštela vidljivo je da naš projekt korištenja goriva iz otpada nije u fokusu njihova interesa, nego nešto drugo. Zašto nas Grad Kaštela već godinama priječi u poslovanju, koje je ne samo u skladu sa svim zakonima i propisima, nego i s najvišim standardima europskih i svjetskih odgovornih poslovnih praksi, te tko će snositi odgovornost za moguće rezultate ovakvog ponašanja, pitanja su na koja moraju sami odgovoriti javnosti. Zanimljivo je također primijetiti da Grad Solin, na čijem se području nalazi veći dio naših postrojenja, nije nalazio razloga za podizanje ovakvih tužbi protiv nas.

Kao odgovoran susjed, poslodavac, proizvođač, s pravom očekujemo podršku lokalne vlasti u razvoju našeg rada, a ne desetak podignutih tužbi u proteklih nekoliko godina. Ovakav primjer ponašanja lokalnih vlasti vrlo je loš signal svim potencijalnim ulagačima – upozorava Mozara.

Zaobišli Grad i javnost


U gradskoj upravi odbacuju mogućnost prikrivene namjere zatvaranja cementare u Kaštel Sućurcu. Prema riječima zamjenika kaštelanskoga gradonačelnika Zorana Bonacina, podizanje tužbi protiv Ministarstva nije upereno protiv "Cemexa", niti protiv cementne industrije.

– Naprotiv, želimo da radi, ali je Gradsko vijeće kazalo kako ne želimo loženje opasnog otpada ili suspaljivanje u cementari. Što se tiče konkretnog rješenja, ono nije doneseno po uputama Suda, jer nisu uključeni Grad kao stranka u postupku ni zainteresirana javnost – kaže Bonacin.


PIŠE: Jadranka MATIĆ,
FOTO: Ilustracija/EPH

Odvjetnik Varnica: Zamalo smo zakasnili

Odvjetnik Darko Varnica, svojedobno predsjednik kaštelanskoga Gradskog vijeća, u ovom sporu zastupa Kaštela:

– Ministarstvo o izdanom rješenju uopće nije izvijestilo Grad kao stranku u postupku, nego je ono, sasvim slučajno, otkriveno na web-stranici Ministarstva kad je rok za tužbu zamalo istekao.


Novi postupak za gorivo iz otpada


Budući da je, dakle, izbačena mogućnost uporabe RDF-a, ovakva reakcija Grada Kaštela donekle je iznenađujuća. Tim više što je eventualna uporaba RDF-a predmet posve drugog sudskog postupka koji se također vodi na Upravnom sudu u Splitu, također po tužbi Grada Kaštela. Izdano rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o uporabi RDF-a Sud je prošle godine poništio, i ako "Cemex" želi uporabu ovog goriva iz otpada, mora ponoviti kompletan postupak ishođenja dozvole, koji može trajati i do tri godine.






Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:02