StoryEditorOCM
Dalmacijai dalje nema jasnog odgovora NA PITANJE jesu li mještani ugroženi i kako će britanci nastaviti sa sanacijom

DUGI RAT NA MUKAMA Ministarstvo: Ne jedite šljaku i betonirajte more

Piše PSD.
12. listopada 2011. - 16:02
Oko 80 bivših i sadašnjih radnika tvrtke “Colligo”, koja je radila na sanaciji terena bivše tvornice ferolegura “Dalmacija” Dugi Rat, prosvjedovalo je u utorak ispred Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša tražeći da inspekcijske službe Ministarstva povuku rješenja o zabrani nastavka radova.

Mario Matijević, predstavnik radnika, rekao nam je i kako inzistiraju da Porezna uprava tvrtki “Colligo” isplati povrat poreza za 2010. u iznosu od 1,3 milijuna eura.

Dvojicu radnika, Stipu Čulića i Mladena Kadića, primili su u “radni posjet” državni tajnici Nikola Ružinski, Nika Sudarević i Josipa Blažević Perušić.

Dugoraćani su ih darivali i mandarinama u znak “ekološkog zdravlja” lokalnih voćarskih nasada. Zaposlenike je u prosvjedu podržao i Matthew Hurley, predstavnik Landmark Property Menagementa, britanskog investitora u Dugom Ratu, koji nam je potvrdio kako je od određenih dužnosnika bilo korupcijskih pritisaka.

Podsjetimo, “Slobodna” je već pisala o neslužbenim informacijama o tome da su neki vijećnici općine Dugi Rat početkom godine tražili mito od Britanaca zahtijevajući da njihove kompanije sudjeluju u odvozu šljake.

Hurley nam je sada potvrdio da je bilo pokušaja mita, a zanimljivo je kako su neki vijećnici otprilike u to vrijeme uputili dopis Ministarstvu zaštite okoliša tražeći da inspekcija posjeti Dugi Rat. To se i događa, pa inspekcija Ministarstva u travnju zabranjuje rad “Colligu” zbog nedostatka građevinske dozvole.

Odlagala se i plastika

U svibnju, pak, stižu novi nalazi tvrtke “Cemtra”, laboratorija za kontrolu i ekološku zaštitu, koju je na zahtjev Ministarstva angažirao “Colligo”, a čiji rezultati pokazuju povišenu razinu kroma (1,57 u odnosu na maksimalnih 0,5 miligrama u kilogramu) u troski, dok nalazi Instituta za javno zdravstvo “Andrija Štampar” upućuju na povišenu razinu aromatiziranih ugljikovodika.

Nika Sudarević i Josipa Blažević Perušić kazale su nam kako ove povišene razine kroma nisu kancegorene, ali da imaju negativan utjecaj na zdravlje ljudi, dok povišena razina aromatiziranih ugljikovodika može imati kancerogeni učinak jedino ako se popije ili pojede, što je malo vjerojatno.

 - No, ne znamo kako aromatizirani ugljikovodici u troski mogu reagirati u trajnijem dodiru s morem i stoga je potrebno provesti dodatna istraživanja i eventualno promijeniti sanacijski plan.

Otvoreni smo za sva moguća rješenja, pa i za to da preostala šljaka pod morem bude zabetonirana (u formi betonskog sanduka), ali od investitora zahtijevamo da bude kooperativan i da ponudi stručna rješenja u vezi s tim pitanjem, rekla nam je Nika Sudarević.

Na pitanje kako to da je pronađena veća razina kroma kada su rezultati iz 2009. godine na nesaniraoj šljaci dali druge rezultate, ona nam je kazala kako je moguće da je to povećanje nastalo upravo zbog tehnoloških postupaka koji se vode prigodom saniranja šljake.

Zanimljivo je i kako aromatiziranih ugljikovodika nema u “originalnoj” šljaci, pa u Ministarstvu pretpostavljaju da je riječ o tome da se u tvornici uz šljaku odlagala i plastika, te da je dolazilo i do curenja nafte, ulja i drugih otpadnih materijala.

Uglavnom, prosvjed nije rezultirao “smekšavanjem” stava djelatnika Ministarstva, koji i dalje inzistiraju na tome da britanski investitor mora poštovati rješenja Ministarstva.

Nika Sudarević tvrdi da će Ministarstvo na kraju, ako investitor ne poštuje nalaze inspekcije, morati provesti prisilno izvršenje inspektorskih rješenja, što će značiti i naplaćivanje troškova ovrhom nad imovinom investitora.

Odnosno, država bi se u tom slučaju naplatila vraćanjem zemljišta bivše tvornice u svoj posjed i raspisala bi natječaj za novog investitora. Britanski investitori su poručili kako će onda pravdu tražiti na sudu, makar to značilo i da će na kraju morati ići na europske sudove.

frenki laušić

Svi peru ruke od troske

Unatoč brojnim pokušajima, tijekom jučerašnjega dana od nadležnih inspekcija koje su uzimale i analizirale uzorke dugoratske troske nismo uspjeli doznati je li riječ o opasnoj ili bezopasnoj materiji. Loptica je prebacivana s jedne ustanove na drugu, pa smo tako bez komentara ostali u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, laboratoriju “Cemtra”, ECOINA-i i Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Zaključak svih kontaktiranih bio je: “Obratite se Ministarstvu za zaštitu okoliša.” V. V.


Hurley: Tražili su od nas mito

 - Tražili su od nas da određene tvrtke uključimo u posao saniranja terena i kasnijeg odvoza šljake, a taj bi posao ukupno našu tvrtku stajao 20 milijuna eura. Nismo htjeli pristati i zaprijetili su nam da će onda poduzeti određene radnje. To je sve što ovom prigodom želim reći o tome, osim što bih dodao da su djelatnici USKOK-a bili u našoj tvrtki i da nisu našli ništa nezakonito u našem poslovanju, rekao nam je predstavnik britanskog fonda Matthew Hurley.


Zahtjev opet manjkav

Na žalost, moram kazati i da je novi zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole nedostatan jer ta ponuda i dalje nema:

- detaljno izložen glavni projekt,
 - ne sadrži koncesiju za pomorsko dobro,
 - nije priložen dokument koji bi trebao svjedočiti da su kupili zemljište u državnom vlasništvu koje se nalazi u sklopu tog terena, rekla nam je Nika Sudarević.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:03