StoryEditorOCM
Dalmacijatrogirska gradska jezgra i šetnica na fortinu postale piste za vozače motoCIKLa

DOK NETKO NE POGINE Jurnjava motociklista zabrinjava građane

Piše PSD.
16. travnja 2010. - 23:06

Zbog motociklista koji, kao na otvorenoj prometnici, svakodnevno nemilice jure kaletama trogirske stare gradske jezgre i novom šetnicom na Fortinu, tamošnji stanovnici bespomoćni su i u strahu da netko ne izgubi život. Posebno su zaplašene starije osobe te roditelji za djecu.

Već je bilo nekoliko slučajeva bliskih susreta s motociklima, zbog čega građani traže hitno rješavanje toga problema.

Zamjenica gradonačelnika Vedrana Zelalija slaže se da se radi o velikom problemu koji mjerodavne gradske službe u suradnji s policijom moraju što prije riješiti.

- Nakon 15-ak godina otkako je Fortin oslobođen od vozila i postao šetnica na kojoj građani trebaju opušteno uživati u šetnji, a djeca rolajući se i vozeći bicikle, nedopustivo je da strahuju hoće li ih pokupiti motocikl - veli Zelalija.

Uputila je i oštru kritiku nesavjesnim vozačima koji se parkiraju na ulazu u šetnicu te najavila oštrije poteze komunalnih redara u sprječavanju toga.

Milan Draženović, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa u PP Trogir, također je potvrdio da je problem motocikla u staroj jezgri velik, da jure ulicama te da se parkiraju gdje stignu, čak i na ulazu u katedralu.

Policijske akcije Doznajemo kako na području koje pokriva policijska postaja Trogir, a to su grad Trogir te susjedne općine Seget, Okrug i Marina ima 5000 registriranih motocikla i mopeda, od čega samo u gradu Trogiru njih 2100. Draženović se žali na nedovoljan broj policijskih službenika koji bi se možda više mogli uhvatiti u koštac s nesavjesnim motociklistima i vozačima.

Najavio je skoro provođenje nekoliko većih i češćih akcija kroz pješačke zone te za ovo ljeto stavljanje u funkciju pauka. Dr. Ivo Babić, i sam stanovnik stare gradske jezgre, tvrdi da su motocikli ogroman problem tamošnjih stanovnika.

- Ne znam iza kojeg kantuna će te zakačiti - kaže, oduševljen da Fortin nije više parking te da je postao gradska šetnica na kojoj odnedavno umjesto šušura buke od stotine vozila i motocikla odzvanja dječji smijeh.

- Šetnica je prekrasna, kao da nam je svima otvorila pluća pa bi bilo žalosno da motocikli sve to unište - veli Babić. I u gradu Trogiru i u policiji apeliraju na savjest motociklista i vozača da bi UNESCO-ova povijesna jezgra uistinu izgledala kako joj i dolikuje.

Gordana DRAGAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:24