StoryEditorOCM
Viral94. DODJELA OSCARA

‘CODA‘ pobijedila ‘Šape pasje‘, najviše kipića ‘Dini‘, a najbolji glumac Will Smith šokirao publiku opalivši prezentera koji mu je uvrijedio ženu

Piše Marko Njegić
28. ožujka 2022. - 08:30

"CODA" je ostvarila jedino iznenađenje večeri i pobijedila "Šape pasje" ("The Power of The Dog"), osvojivši Oscara za najbolji film na 94. dodjeli prestižne Akademijine nagrade.

Najveći favorit ovogodišnjih Oscara "Šape pasje" na kraju su se morale zadovoljiti samo s jednim, ali vrijednim Oscarom za režiju Jane Campion koji je bio očekivan.

Očekivani su bili i dodijeljeni zlatni kipići u kategorijama glavne i sporedne ženske (Jessica Chastain za "Oči Tammy Faye", Ariana DeBose za "Priču sa zapadne strane"), te muške uloge (Will Smith za "Kralja Richarda" i Troy Kotsur za "CODA-u"), odnosno najboljeg međunarodnog, animiranog i dokumentarnog filma ("Drive My Car", "Encanto", "Summer Of Soul").

"CODA" je, zanimljivo, potvrdila sve tri nominacije, osvojivši i Oscara za najbolji adaptirani scenarij, a najveći broj kipića dobila je "Dina", ukupno šest od deset nominacija.

Akademija je odala počast za sve stradale u Ukrajini, a dodjelu je obilježio i jedan nezapamćeni skandal kad se Will Smith popeo na pozornicu i opalio Chrisa Rocka po licu, što je šokiralo nazočne u dvorani, kao i gledatelje pred TV-om.

Komičar Rock stigao je kao prezenter kategorije najboljeg dokumentarnog filma i u svome stilu počeo zbijati šale, među ostalim na račun frizure Jade Pinkett, Smithove supruge, odnosno glumičine obrijane glave, što je njezin novi imidž otkako pati od ispadanja kosa. Rock je bacio referenciju na film "G.I. Jane", u stilu da bi ona mogla glumiti u nastavku.

Smith nije dobro reagirao na šalu, a nakon udaranja kolege zaderao se "Drži ime moje žene dalje od svojih jebenih usta". Nešto kasnije, u pobjedničkom oskarovskom govoru ispričao se za to Akademiji i svim nominiranim kolegama.

Sve Akademijine nagrade

Najbolji film: "CODA"

Režija: Jane Campion ("Šape pasje")

Glavna ženska uloga: Jessica Chastain ("Oči Tammy Faye")

Glavna muška uloga: Will Smith ("Kralj Richard")

Sporedna ženska uloga: Ariana DeBose ("Priča sa zapadne strane")

Sporedna muška uloga: Troy Kotsur ("CODA")

Originalni scenarij: "Belfast"

Adaptirani scenarij: "CODA"

Međunarodni film: "Drive My Car" (Japan)

Dugometražni animirani film: "Encanto"

Kratkometražni animirani film: "The Windshield Wiper"

Dugometražni dokumentarac: "Summer Of Soul"

Kratkometražni dokumentarac: "The Queen Of Basketball"

Kratkometražni film: "The Long Goodbye"

Montaža: "Dina"

Vizualni efekti: "Dina"

Fotografija: "Dina"

Scenografija: "Dina"

Kostimografija: "Cruella"

Zvuk: "Dina"

Glazba: "Dina"

Pjesma: "No Time To Die"

Make up i styling: "Oči Tammy Faye"

27. travanj 2024 18:54