StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Šape pasje‘: Najbolnija dekonstrukcija kauboja(ca)

1. prosinca 2021. - 22:14

Ponuda na Netflixu upravo je postala bogatija za izvrstan film nagrađen Srebrnim lavom za režiju na Venecijanskom festivalu koji bi lako mogao biti i jedan od vodećih takmaca u nadolazećoj utrci za Oscara. Taj film je izvorno naslovljen "The Power Of The Dog", ali na streaming servisu ga nećete pronaći pod hrvatskim naslovom "Moć psa" ili "Snaga psa", već – "Šape pasje".

Treba, znači, izdati upozorenje da ne preskočite "Šape pasje" misleći da je u pitanju nastavak animiranog serijala "Psići u ophodnji" ("Paw Patrol") ili nešto slično budući da naslov upravo tako nekako i zvuči. "The Power of The Dog" je "must see movie", trijumfalni povratak redateljice Jane Campion ("Piano") nakon "malickovske" 12-godišnje pauze, koliko je prošlo od njezinog posljednjeg filma "Bright Star".

FILM: The Power Of The Dog; vestern drama; SAD/Velika Britanija/Novi Zeland/Australija/Kanada, 2021. REŽIJA: Jane Campion ULOGE: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst OCJENA: **** ½

Adaptirajući istoimeni roman Thomasa Savagea, Campion se vratila sa stilom i snimila prvi film u kojem je njezin protagonist muškarac, a ne žena. To nije jedina novost za Campion: ovo je i njezin prvi vestern.

Žene rijetko staju iza kamere muškog žanra, ali kad stanu obično dobijemo nešto unikatno kao što je "Meek's Cutoff" i "First Cow" Kelly Reichardt ili sada Campioničin film. "Šape pasje" su vjerojatno i najunikatniji vestern režiran ženskom rukom koji je u duhovnom srodstvu s "Planinom Brokeback", samo vesternskiji.

Punokrvan i nijansiran kaubojac, istovremeno brutalan i taktilan, donosi portret lica i skrivenog naličja muškosti, izvedena pred krupni plan. Muškost predstavlja protagonist antagonističkih poriva, rančer Phil Burbank (nikad bolji Benedict Cumberbatch), sušta suprotnost njegovu bratu Georgeu (uvijek pouzdani Jesse Plemons) s kojim vodi ranč u Montani 1925. godine.

On se nameće kao lider kaubojskog vučjeg čopora na ranču i konstantno ima potrebu dokazivati muškost tražeći dežurne mušterije za istresanje svojih mačističkih "bully" tendencija, ustvari prikrivenih nezadovoljstava i frustracija, bilo da brata naziva "debeljkom" ili da mlađahnog konobara Petera (Kodi Smit-McPhee) homofobično počasti s "mlada dama" zato što voli praviti umjetno cvijeće od papira.

Idealna demonstracija mačizma uslijedi kad Phil potpali Peterovo papirnato cvijeće i zapali cigaretu na toj vatrici u restoranu mladićeve majke, udovice Rose (Kirsten Dunst) koju će George oženiti, dovesti na ranč i još više poremetiti odnos s bratom. Kad Phil nazdravi "za nas braću Romula i Rema, i vuka koji nas je odgojio", paralela s vučjim čoporom ima smisla.

Ne znamo za Georgea, ali Phila je najviše odgojio pokojni Bronco Henry i bio je više od njegova mentora, iščitavamo između redaka. Dosta toga u filmu nije izgovoreno, odnosno verbalizirano je pogledom, gestom ili govorom tijela, a to nije neobično za Campion sjetimo li se da je glavni ženski lik njezina "Piana" bio nijem.

Neke od ključnih scena su i simbolične, primjerice kad Phil otkrije da i Peter, jedini uz njega i Bronca, može vidjeti kako planina (Brokeback) preko puta ranča baca sjenu u obliku psa, nakon čega uzima mladića pod svoje okrilje, prepoznavši u njemu nekadašnjeg sebe, što dovodi do seksualnih tenzija i obiteljskih konflikata koji se baš i neće odvijati onako kako očekujete.

Otok ispred kojeg se odvijala mitska bitka dviju ženki, Blake Lively i velike bijele psine, imao je u "Opasnosti iz dubine" simbolični oblik trudne žene, majke, a planina u "The Power Of The Dog", dakle, stvara sjenu nalik psu kao najbližem rođaku njegova pretka vuka.

Bronco je bio usamljeni vuk među kaubojima, jednako kao i sam Phil, premda potonji, zasigurno kao i prvospomenuti, inzistira na pripadnosti čoporu kako bi spoljašnji mačizam poput sjene natkrio njegovo skrovito unutarnje "ja", pritajene želje i žudnje, zbog čega kopni iznutra.

U tome Phil jamačno slijedi tragove mentorovih "šapa pasjih" što ga rado odvode prema planinama i rijekama, dalje od društva kojemu u dubini duše ne pripada, ali mu se prilagođava da preživi, pripitomljujući mustange i kastrirajući stoku kao i sebe samoga na alegoričnoj razini.

Cumberbatch se nameće kao izvjesni kandidat za Oscara u sjajnoj ulozi ambivalentna lika, a Campion je mitski "macho" žanr obojala krizom muškosti i snimila kompleksan film o bolnom mačizmu, tajnama muškog kaubojskog srca i unutarnjem sukobu sa samim sobom. Jedna od najbolnijih dekonstrukcija kauboja(ca).

Proganjajući zvižduk

Kirsten Dunst nije Campion, ali prošle su dobre četiri godine otkako smo je posljednji put gledali u nekom filmu ("Opčinjen"). Glumica bi također mogla dobiti nominaciju za sporednu žensku ulogu, napose odlična kad njezina Rose trpi Philova iživljavanja, primjerice da je proganja zviždukom melodije koju ona nije uspjela pogoditi svirajući na klaviru. Kad smo kod glazbe, soundtrack je djelo "radioheadovca" Jonnyja Greenwooda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 02:40