StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Cruella‘: Simpatija za Zlicu od opaka

28. svibnja 2021. - 23:17

Zlica od opaka, ikonička Cruella de Vil, prošla je transformaciju od izrazite negativke s glasom Betty Lou Gerson (crtić "101 dalmatinac") i u tijelu Glenn Close (igrani film) do neshvaćene antagonistice u tumačenju mlade oskarovke i zvijezde "La La Landa" Emme Stone.

Preoblikovanje je sobom povuklo i par nijansi sive u liku Cruelle koji u novom filmu više nije crno-bijeli, odgovarajuće boji stotinu i jednog dalmatinca, u smislu da je negativka samo zato što je tako nacrtana ili napisana/odglumljena. Naravno, Cruella još uvijek ima isti živopisni imidž, odnosno kosu u bojama tvora ili dalmatinaca.

FILM: Cruella; krimi komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Craig Gillespie ULOGE: Emma Stone, Emma Thompson DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

Sve je u filmu vodi k dalmatincima, počevši od crnih mrlja na bijelom papiru školskog dnevnika, nalik točkicama/pjegama na njihovoj koži. Ipak, mlađa Cruella, zasad, ne ganja dalmatince da bi od njih napravila kaput. Kad to i pomisli, "Od njih bi bili bajoslovni kaputi", brzo će reći "šalim se", kako se ne bi oglasila PETA.

Ova Cruella ni ne puši cigarete, niti nosi prepoznatljivi cigaršpic i trese pepeo gdje god stigne. Politička korektnost je napravila svoje, a treba i paziti na dobni predikat "PG-13". Međutim, tračak subverzije i crnog humora može se naći u filmu prilično zarazne energije koji je manje "bajkovit" u odnosu na "Gospodaricu zla" s Angelinom Jolie (o zlikovki iz "Uspavane ljepotice") kao Disneyjevu direktnu prethodnicu u pogledu "humaniziranja" negativke.

Znakovito je da je na scenariju jedne Disneyjeve produkcije radio Tony McNamara, potpisnik crnohumorne "Miljenice" Yorgosa Lanthimosa, tj. da režiju potpisuje Craig Gillespie, redatelj mračne komedije "Ja, Tonya" s Margot Robbie, umjesto netko "diznijevskijeg" senzibiliteta.

Čini se da su veći Gillespiejev uzor za kreaciju Cruelle stripovski "punkeri" – anarhični lik Jokera i, još više, burleskna Harley Quinn. Ovo je "Cruella" za eru stripovskih (anti)superjunaka, provučena kroz modno ruho filma "Devil Wears Prada"? "De Vil Wears Prada"? Tako nešto.

Cruellu upoznajemo u Britaniji sredinom šezdesetih kao problematičnu klinku po imenu Estella (Tipper Seifert-Cleveland). "To je okrutno, zoveš se Estella ne Cruella", govori joj majka (Emily Beecham) i usađuje ideju za buduće umjetničko ime.

Nakon nesretne smrti majke, u trenutku kad se našla s kraljicom mode, modnom dizajnericom baronicom Von Hellman (oskarovka Emma Thompson), Estella odrasta u Londonu kao siroče zajedno s dvojicom vršnjaka-prevaranata (odrasle ih glume Paul Walter Hauser i Joel Fry).

Potom prolazi put od Pepeljuge, ribajući podove u londonskoj robnoj kući "Liberty", kroz koju će Gillespiejeva kamera "scorseseovski" proći u jednom neprekinutom kadru, do Baroničine asistentice u svijetu visoke mode gdje je oduvijek htjela ući s željom da bude modna dizajnerica.

Odnos Estelle i Barunice podsjeća na centralni odnos iz "Vrag nosi pradu" s daškom rivalstva iz "Sve o Evi". Tu "Cruella" postaje "Sve o Emmi" (Thompson protiv Stone). Thompson je raspoložena kao Meryl Streep, a u sebi ima i manijakalnu modnu crtu Daniela Day-Lewisa iz "Fantomske niti".

Stone je, pak, zaigrana u dualnoj ulozi, glumeći kao da se nalazi u superjunačkom filmu u kojem alter ego polako preuzima vodstvo jer Estella "mora" postati Cruella, a proces je ubrzalo saznanje da je Barunica ubila njezinu majku (i još nešto).

"Ljudi moraju vjerovati u negativku pa ću udovoljiti", veli Estella/Cruella, modna dizajnerica i vandalica s lošom navikom da upada nepozvana na Baroničine revije kako bi je zasjenila teatralnom pojavnošću i nevjerojatnim kreacijama koje bi, možda, potpisao i jedan Alexander McQueen.

Film je kostimografski/scenografski izvanredan (pohvale za Jenny Beavan/Fionu Crombie) i općenito se radi o audiovizualnoj poslastici zahvaljujući punk-rockerskoj evokaciji sedamdesetih u tonu i slici, odgovarajućoj liku i djelu đavolje Cruelle de Vil.

"Piše se 'Devil', izgovara se 'de Vil'...", podsjeti netko u "Cruelli" na "prezime" negativke kojoj je film naklonjen. Nedugo poslije, Rolling Stonesi zasviraju rokersku "Sympathy for the Devil" i to je to. Iako pjesma nije preokrštena u "Sympathy for the de Vil", poanta je jasna. "Cruella" gaji simpatije prema Zlici od opaka.

Poveznice s filmom ‘101 dalmatinac‘

Zapaženu sporednu ulogu odigrao je John McCrea (Artie) koji izgleda kao mladi David Bowie. "Cruella" ima poveznica s (animiranim) filmom "101 Dalmatians" i u završnici se "prequelovski" spaja na njega, ali najbolje da to otkrijete sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 22:45