StoryEditor
Svijetstručnjaci upozoravaju

Želite na društvenim mrežama objaviti da ste se cijepili? Ako baš morate, pripazite na jednu stvar da vam ne bi prisjelo

Piše PSD
5. svibnja 2021. - 15:39
Srdjan Vrančić/Ilustracija/Cropix

Cijepljenje diljem Europe se ubrzalo, a mnoge osobe objavljuju na društvenim mrežama da su se cijepili, što mogu iskoristiti kriminalci, donosi N1.

Johannes Caspar, povjerenik Grada Hamburga za zaštitu podataka i slobodu pristupa informacijama, objasnio je DPA da cijepljeni protiv korone po društvenim mrežama nerijetko objavljuju podatke koje nije pametno objavljivati. Konkretno je govorio o potvrdi cijepljenja.

“Kada cijepljenja osoba objavi na internetu fotografiju svoje knjižice cijepljenja, kriminalci to mogu iskoristiti kao predložak”, kazao je.

Caspar je pojasnio da prevaranti to mogu iskoristiti tako da skidaju serijske brojeve za različite namjene, žig ili naprosto potpis liječnika, i to u najmanju ruku za krivotvorenje potvrda o cijepljenju.

Riječ je o problemu koji u Njemačkoj naglo sve više uzima maha kako cijepljenje napreduje i kako je sve izvjesnije da će status cijepljenja protiv covida-19 voditi ka sve lakšem prolaženju kroz sustav ograničenja uveden zbog pandemije.

Najnoviji primjer toga je nedavna akcija policije Donje Saske u kojoj je razbijena organizacija koja je krivotvorene potvrde prodavala za između 99 i 250 eura.

Federalno ministarstvo zdravstva i savjetnici za zaštitu podataka upozoravaju građane da trebaju biti prilično oprezni ako žele na društvenim mrežama podijeliti fotografiju svoje potvrde o cijepljenju.

“Razmislite dobro želite li objaviti svoju potvrdu. Jednom kada to objavite, ne možete to više poništiti”, kazala je Barbara Thiel, nacionalna službenica za zaštitu podataka.

Savjetuje se da potvrdu o cijepljenju ne objavljujete na društvenim mrežama, kao što to ne činite ni s drugim dokumentima kao što su rodni list ili putovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 17:23