StoryEditorOCM
Svijetvažna promjena

Zelenski potpisao revolucionarni zakon koji vojnicima daje mogućnost da imaju djecu nakon smrti

Piše VIJESTI SD
13. ožujka 2024. - 11:13

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je nacrt zakona koji će vojnicima garantirati pravo na biološko očinstvo ili majčinstvo nakon njihove smrti.

Zakon je izglasan u parlamentu prošlog studenog, a osigurava vojnikinjama i vojnicima da besplatno pohrane svoje spolne stanice u slučaju ozljeda koje utječu na njihovu seksualnu sposobnost ili smrti. Stanice se čuvaju pohranjenje tri godine nakon smrti vojnika, a prilikom pohranjivanja moraju poduzeti pravne korake kako bi ih se priznalo kao roditelje djeteta rođenog nakon njihove smrti, objasnio je član parlamenta Jaroslav Železnjak.

Drugim riječima, vojnici moraju napraviti oporuku ovjerenu kod javnog bilježnika.

To nije prvi zakon koji je Ukrajina donijela kako bi se prilagodila ratnom stanju. Zelenski je u veljači ove godine legalizirao uporabu medicinskog kanabisa ratnim veteranima koji pate od PTSP-a, kao i osobama kojima je dijagnosticirana teška bolest, kako bi im olakšala bolove.

Revolucionarni zakon koji je Zelenski potpisao izuzetno je važan za Ukrajince, jer je prema podacima američkih dužnosnika objavljenima u kolovozu prošle godine oko 70.000 ukrajinskih vojnika izgubilo život na bojišnici, dok ih je još 120.000 bilo ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:30