StoryEditor
SvijetBIJEG OD KRIZE

Zbog ekonomskih posljedica pandemije i osjećaja nesigurnosti iz New Yorka iselilo najmanje 300 tisuća ljudi: na Manhattanu sve više praznih stanova

Piše PSD.
16. studenog 2020. - 13:14
Prizor s ManhattanaSpencer Platt/AFP

Američka poštanska služba objavila je kako je od 1. ožujka do 31. listopada primila čak 295.000 zahtjeva za promjenu adrese onih koji su napustili New York, što najčešće podrazumijeva selidbu čitavih domaćinstava, a ne samo pojedinaca, javlja Russia Today

Samo od ožujka do srpnja bilo je 245.000 takvih zahtjeva, što je više nego dvostruki porast u odnosu na isti period 2019. godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja koronavirusa, ekonomskim problemima, rastućom stopom kriminala, ali i školama s lošom reputacijom, piše RT.

Država New York zabilježila je čak 33.000 mrtvih od covida-19, što je najviše u SAD, a od toga je čak 24.000 bilo u samom New Yorku.

Američka metropola uvodila je neke od najstrožih karantina u SAD, zbog čega je propalo na tisuće malih firmi, brojni restorani, prodavaonice, saloni ljepote...

Također, otkako su počeli rasno motivirani prosvjedi poslije ubojstva Georgea Floyda, ne samo da je New York pogođen neredima koji su pratili prosvjede, već je buknula i stopa kriminala.

Koliko je ovaj grad postao nepoželjno mjesto za život, govore i rezultati istraživanja koje je u srpnju i kolovozu sproveo Institut Manhattan. Prema tom istraživanju, čak 44 posto Njujorčana koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara, razmišlja o iseljavanju iz grada.

Čak dvije trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica ovog grada. Većina smatra da je kvaliteta života dramatično opala, a zadovoljstvo stanjem u gradu prepolovljeno je.

Među vodećim razlozima nezadovoljstva, pored korone i ekonomskih poteškoća, svakako je i rast kriminala. Prema službenim podacima njujorške policije, od siječnja do rujna zabilježena su 344 ubojstva, što nadilazi cijelu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubojstava. Broj pucnjava porastao je za čak 94 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana preseljava se u okolne okruge, kao što su New Jersey i okruzi  koji su iz van samog grada. Međutim, 13.000 domaćinstava preselilo se na Floridu, a čak 9.000 u Los Angeles.

Prema procjenama, čak je i potražnja za nekretninama najmanja u poslednjih 14 godina, a samo na Manhattanu ima 16.000 praznih stanova, javlja Russia Today.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 02:03