StoryEditorOCM
Svijetnove tehnologije

Vjetroelektrane na Atlantiku mogle bi strujom opskrbljivati cijeli svijet

10. listopada 2017. - 16:26

Vjetroelektrane na otvorenom oceanu generirale bi puno više energije nego one na kopnu, možda dovoljno čak i za cijeli svijet, pokazala je u ponedjeljak objavljena američka studija.

Istraživači Carnegiejevog instituta za znanost izračunali su da bi se pri većim brzinama vjetra na otvorenom moru moglo proizvesti pet puta više energije nego što proizvode vjetroagregati na kopnu.

Iako trenutno na dubokom moru nema vjetroelektrana koje bi proizvodile dovoljno energije za komercijalne potrebe, rezultati upućuju na zaključak da bi vrijedilo razvijati takvu tehnologiju, pri čemu bi energije ovisila o godišnjim dobima.

"Zimi bi vjetroelektrane na sjevernom Atlantiku mogle osigurati dovoljno energije da u cijelosti podmire trenutačne potrebe civilizacije", navedeno je u studiji objavljenoj u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti.

Ljeti bi pak te vjetroelektrane generirale dovoljno energije da pokriju potražnju za električnom energijom u Europi ili Sjedinjenim Državama, pokazuje studija.

Njezini zaključci temelje se na računalnim modelima koji su usporedili produktivnost velikih vjetrofarmi u Kanzasu sa zamišljenim velikim vjetroelektranama na otvorenom moru. Na nekim područjima, osobito na sjevernom Atlantiku, proizvodni kapacitet vjetroelektrana bio bi daleko veći jer kočnice u vjetroturbinama ne bi usporavale vjetrove kao na kopnu.

Također bi vjetroelektrane na otvorenom moru bolje koristile energiju koja nastaje kretanjem zraka visoko u atmosferi i prenosi se na površinu mora gdje je turbine mogu zahvatiti.

"Otkrili smo da bi divovske vjetroelektrane na moru koristile energiju vjetrova iz velikog dijela atmosfere, dok su vjetroelektrane na kopnu ograničene na resurse vjetra blizu površine Zemlje", navodi koautorica studije Anna Possner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 19:22