StoryEditor
Svijetobjava IZ LONDONA

Uzbuna u Bruxellesu: Britanija prijeti poništenjem dijelova sporazuma o Brexitu!?

11. rujna 2020. - 23:45
Tolga Akmen/AFP

Trakavici oko Brexita nikad kraja – uoči ovotjednog početka novog kruga pregovora između Londona i Bruxellesa stižu najave da Britanija namjerava odbaciti ključne dijelove sporazuma o Brexitu koji je u siječnju postigla s Europskom unijom. Problem je izbio oko Sjeverne Irske.

Kako piše Financial Times, London planira donijeti novi zakon o unutarnjem tržištu, kojim će "ukinuti pravnu snagu dijelova iz Sporazuma o razdruživanju” (između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva) koji se odnose na državnu potporu i carine Sjevernoj Irskoj.

Naime, u okviru sporazuma o uspostavi slobodne trgovine na prostoru cijelog irskog otoka EU traži da se "u pojedinim slučajevima” uvede provjera robe koja iz Sjeverne Irske stiže u ostatak Britanije. Britanski premijer Boris Johnson tome se oštro protivi, iako je dotični sporazum potpisao još lani, a u prosincu ga je nazvao "definitivnim”.

- Taj sporazum dogovoren je na brzinu, u vrijeme ogromnih političkih izazova - pokušao se u srijedu pred novinarima opravdati Johnsonov glasnogovornik, dok je dan ranije državni tajnik za Sjevernu Irsku Brandon Lewis priznao da se najavljenim zakonskim izmjenama "krši međunarodno pravo na poseban i ograničen način”, dodavši da britanska vlada planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku kako bi bio jasniji.

No nisu svi ljudi Johnsonove administracije zadovoljni najavljenim potezom svog šefa. Financial Times navodi da je "jako nesretni” šef pravne službe britanske vlade Jonathan Jones podnio ostavku u znak neslaganja s tim kršenjem međunarodnog prava.

'Svatko svojim putem'

Podsjetimo, Britanija je napustila Europsku uniju 31. siječnja ove godine, ali otada nije bilo gotovo nikakvog napretka u pregovorima o trgovinskom sporazumu Unije i Britanije, za čije je postizanje krajnji rok 15. listopada. Neki drže da ovim potezom Johnson zapravo potpuno odustaje od daljnjih pregovora s EU-om. On je, pak, u ponedjeljak poručio da EU ima rok do 15. listopada da odluči hoće li prihvatiti sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom, inače bi London mogao odbaciti sporazum o razdruživanju.

- Ako do tada ništa ne dogovorimo, obje strane to trebaju prihvatiti i krenuti dalje svojim putem. Britanija će u tom slučaju imati trgovinski odnos s EU-om poput Australije, što je dobar ishod - rekao je Johnson.
Iz Bruxellesa su, očekivano, stigle oštre osude ovih britanskih namjera, s ocjenom da je riječ o "udaru na povjerenje” koji bi utjecao na daljnji tijek pregovora. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da je "vrlo zabrinuta” zbog novonastale situacije, dok je francuski šef diplomacije Jean-Yves le Drian poručio da se sporazum mora „hitno postići”, te je za odugovlačenje optužio isključivo Britaniju.

Johnsonov plan osudila je i njegova prethodnica na mjestu premijera Theresa May, koja je u Britanskom parlamentu poručila da se time riskira nanošenje ozbiljne štete međunarodnom ugledu Velike Britanije.

- Vlada sada mijenja djelovanje tog sporazuma. Uzimajući to u obzir, kako će vlada uvjeriti buduće međunarodne partnere da se Velikoj Britaniji može vjerovati da će se pridržavati pravnih obveza iz potpisanih sporazuma? - zapitala se bivša premijerka.
Analitičari upozoravaju da bi raspad ovog sporazuma mogao ugroziti i mirovni sporazum iz 1998., kojim je okončan 30-godišnji politički sukob na prostoru Sjeverne Irske. Johnsonov potez stoga su kritizirale političke stranke s obje strane irske granice, svjesne koliko je malo potrebno da otok opet potone u sektaško nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 20:13