StoryEditor
SvijetAMERIKANCIMA PADAJU PLAĆE

U SAD-u galopirajuća inflacija pojela dosadašnje povećanje prosječnih plaća. Sada su zapravo, osim milijunaša, svi u minusu

Piše PSD
11. studenog 2021. - 18:10

Plaće u SAD su stagnirale godinama, sve dok pandemija koronavirusa nije otpuhala staru ekonomiju i započela eru nestašice radne snage, tako dajući radnicima više utjecaja. Od tada, zarade običnih radnika rasle su najbržim tempom u četiri desetljeća. Ipak, novi podaci objavljeni u srijedu pokazuju kako inflacija cijena proždire mnoge od tih povišenih plaća. Cijene su porasle za 6,2 posto u prošloj godini, tako prijeteći da će u potpunosti poništiti radničke dobitke, piše MSN.

Prosječna zarada po satu porasla je za 5,1 posto na godišnjoj razini, što je značajno povećanje nakon godina srednjeg rasta. Ali inflacija je više od samo brisanja tih dobitaka; kada se oni prilagode troškovima rasta cijena, zarada je manja za 1,1 posto na godišnjoj razini.

image
Rast prosječnih plaća i plaća podešenih prema inflaciji
Američki biro radničke statistike

Rast plaća nije pratio niti povećanje produktivnosti radnika u posljednjih 40 godina, budući da goleme ekonomske dobitke koje je pobrala američka ekonomija nisu dijelili svi zajedno. To je dio razloga zašto se nejednakost prihoda pogoršala posljednjih desetljeća u Sjedinjenim Državama i nešto što je dovelo do niza drugih problema.

Pandemija je dodatno pogoršala neke od tih trendova, ali je sa sobom i donijela interesantan fenomen; skrenula je fokus na nevolje i potrebe radnika s niskim plaćama, a poslodavci su se borili s zapošljavanjem zbog javno-zdravstvene krize. To je (donekle) ojačalo poziciju američke radničke klase. 

Tvrtke su povećavale svoje plaće kako bi privukle ili zadržale radnike, čime su i prosječne plaće porasle. U listopadu 2020. prosječna plaća po satu za privatne zaposlenike na neupravljačkim pozicijama iznosila je 24,83 dolara, da bi prošli mjesec bila 26,26 dolara.

Ali povećani troškovi života prijete tim dobicima, budući da su značajna povećanja cijene energije, automobila, hrane i smještaja umanjila kupovnju moć stanovništva. Fluktuacije potražnje, problemi u lancu opskrbe i drugi učinci pandemije nastavljaju preoblikovati tamošnje gospodarstvo.

Doduše, mnogim radnicima možda je bolje nego prije pošto navedene zarade ne uključuju poticaje i davanja uplaćivana tijekom koronakrize, što je mnogim radnicima pomoglo da, unatoč ekonomskoj krizi, poboljšaju kućni budžet. 

item - id = 1142272
related id = 0 -> 1160552
related id = 1 -> 1160519
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 15:03