StoryEditor
Svijetvideo s ibize

Tko je Srpkinja iz Hrvatske koja se našla na snimci zbog koje je pala austrijska vlada?

20. svibnja 2019. - 19:44
profimedia-0274810707

Video s Ibize koji je u subotu navečer doveo do raspada austrijske vlade, pokazalo se, ima veze i s Hrvatskom.
Osim što u jednom trenutku sada već bivši vicekancelar Heinz-Christian Strache, govoreći o o mogućnosti ulaganja u našu zemlju, izjavljuje "Hrvatska je jedno sranje, jedno sranje", poveznica je i Tajana Tajčić, supruga Johanna Gudenusa, šefa zastupničkog kluba desno populističke Slobodarske stranke (FPÖ), koja je s njima zajedno bila u društvu jedne navodne ruske poduzetnice.

Tko je Tajana Tajčić? Prema pisanju medija u Srbiji i Austriji, rođena je u Hrvatskoj, ali njezina je obitelj na početku rata izbjegla u Banju Luku. Tamo joj je majka ubrzo otvorila javnobilježnički ured i ostvarila brojne kontakte s ljudima od utjecama u svim sferama.

 

Ekonomistica i manekenka

Tajana se 2007. preselila u Beč. Iako prethodno nije znala ni riječ njemačkog jezika, prvo je završila osnovni, a potom i master-studij ekonomije. Usporedo se bavila manekenskim poslom, da bi 2014. prvi angažaman našla u austrijskom Fondu za integraciju.

Dvije godine poslije, na jednom od prijema, upoznala je Johana, koji je jedno vrijeme bio i drugi čovjek Beča. U civilni brak stupaju isto ljeto, dok je 2017. u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci upriličeno tradicionalno pravoslavno vjenčanje.

Jedan od gostiju bio je i Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske. Vjenčanje je imalo velikog odjeka u austrijskom medijima, pa je tako bečki "Kurir" objavio tekst pod naslovom "Slavenska veza FPÖ", ukazujući na suradnju te stranke i njezinih čelnika sa srpskim i ruskim političarima.

 

Na lanjskoj proslavi Dana RS Dodik je uručio Gudenusu najviše državno odlikovanje, dok je isto preuzeo za svog šefa. Dvojac nije ostao dužan pa je tako Strache dao za pravo Srbima iz BiH, kao i Hrvatima, da odluče o svojoj budućnosti, čak se i pripoje Srbiji, odnosno Hrvatskoj.

Najveća enigma medijima u Austriji bilo je i ostalo koliko je godina imala gospođa Gudenus u trenutku vjenčanja. Dok se službeno navodilo 30, neki su tvrdili samo 22. Dobili su i kćer, dok je drugo dijete navodno na putu.

– Moja kći će se zvati Anastasia Mari Luize. Ime Mari Luize je dobila po mojoj majci, a Anastasia je staro hrišćansko ime, koje znači uskrsnuće, i spaja kako Srbe, tako i Austrijance – objasnio je Gudenus Tanjugu.

 

 

Nije zvijezda

– Ne znam u čemu je problem. Moja supruga nije zvijezda i ne želi to ni biti – stao je u obranu supruge kada se povelo pitanje njezina životnog stila.

Nju to kao da ne brine, a svako malo voli se oglasiti na društvenim mrežama o mnogim stvarima.

– Mladi odlaze ili žele otići, stariji bi otišli da su nešto mlađi... Umirovljenici jedu iz kontejnera, obrazovani mladi ljudi žive kod roditelja, koji pozajmljuju od svojih roditelja da bi prehranili obrazovane mlade ljude. Patriotizam već dugo više nije in. Tim više me čudi činjenica da nacionalizam i dalje jest – napisala je u jednom od osvrta o stanju na Balkanu.

O videu s Ibize još se nije oglasila.

 

 

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 13:02