StoryEditorOCM
Svijetstop terorizmu

Švicarska vlada odlučila zabraniti Hamas: ‘Ovo je najbolji odgovor na sve što se događa od 7. listopada‘

Piše hina
22. studenog 2023. - 18:39

Švicarska savezna vlada odlučila je zabraniti palestinski islamistički pokret Hamas u prijedlogu zakona koji je podnesen parlamentu, stoji u priopćenju objavljenom u srijedu.

Savezno vijeće (vlada) "odlučilo je izraditi zakon usmjeren na zabranu Hamasa. Smatra da je ova opcija najbolje rješenje za odgovor na situaciju koja prevladava od 7. listopada na Bliskom istoku" i napada bez presedana islamističkog pokreta na izraelski teritorij.

Četiri dana nakon ovog napada koji je na izraelskoj strani ostavio 1200 mrtvih, uglavnom civila, a 240 talaca odvedeno je u Gazu, Savezno vijeće je "procijenilo da Hamas treba označiti kao terorističku organizaciju".

"Taj će zakon dati saveznim vlastima odgovarajuće alate za borbu protiv mogućih aktivnosti Hamasa ili podrške organizaciji u Švicarskoj", objasnila je vlada u priopćenju za javnost.

Stavovi koje su zauzele glavne stranke u zemlji ostavljaju malo sumnje u vezi s ishodom glasovanja.

UDC (radikalna desnica), vodeća stranka u zemlji koja je dodatno učvrstila svoju poziciju na parlamentarnim izborima 22. listopada, snažno je zahtijevala ovu mjeru, kao i židovske organizacije u zemlji.

Europska unija i Sjedinjene Države, među ostalima, već označavaju Hamas kao “terorističku organizaciju”.

Nakon napada 7. listopada, Izrael je odgovorio nemilosrdnim bombardiranjem Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:22