StoryEditor
Svijetuzburkao duhove

Sjena Jeffreyja Epsteina na kraljevskom dvoru: princ Andrew je odstupio, što to uopće znači?

23. studenog 2019. - 00:24
Princ Andrew

Britanski princ Andrew uzburkao je duhove širom svijeta svojim priopćenjem koje je u srijedu odaslao medijima, a u kojemu je skrušeno izvijestio javnost kako mu je majka, kraljica Elizabeta II., dopustila da odstupi sa svih javnih dužnosti.

Tako je vojvoda od Yorka postao prvi muškarac kraljevskoga ranga kojeg je srušila sjena pokojnoga Jeffreyja Epsteina, osuđenog pedofila koji je ljetos umro pod još uvijek nedovoljno istraženim okolnostima u zatvoru u New Yorku.

“Tijekom posljednjih nekoliko dana postalo mi je jasno da su okolnosti koje se odnose na moje nekadašnje prijateljstvo s Jeffreyjem Epsteinom postale velika smetnja u poslovanju članovima moje obitelji, ali i mom angažmanu u mnogim organizacijama i humanitarnim zakladama koje s ponosom podupirem”, naveo je princ Andrew u svojoj izjavi.

“Zbog toga sam Njezino Veličanstvo zamolio da me razriješi javnih dužnosti, na što je i pristala. I dalje nedvosmisleno žalim zbog svoje neispravne prosudbe o Jeffreyju Epsteinu. Njegovo samoubojstvo ostavilo je mnoga neodgovorena pitanja, posebno za njegove žrtve, i ja duboko suosjećam sa svima koji su povrijeđeni. Mogu se samo nadati da će s vremenom pronaći način da ponovno izgrade svoj život”, stoji u priopćenju princa Andrewa.

Stvar se opasno zakotrljala nekoliko dana ranije kad je princ Andrew u emisiji “Newsnight” na BBC-ju dao intervju o svojem odnosu s Jeffreyjem Epsteinom te o optužbama da je i on spavao s maloljetnom Virginijom Roberts.

Vojvoda od Yorka, 59-godišnji princ, treće dijete kraljice Elizabete II. i princa Philipa, intervjuom je očito želio popraviti svoju sliku u javnosti, ali dogodilo se suprotno – ispalo je da je to bio jedan od najgorih marketinških poteza ikad.

Najgore je od svega što je Andrew, čini se, besramno lagao ravno u kamere kad je kazao kako nikada nije ni upoznao ženu koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, a iz nastupa vojvode od Yorka nije se dalo zaključiti da suosjeća s poznatim i nepoznatim žrtvama orgija koje je društvo na čelu s milijarderom Jeffreyjem Epsteinom godinama organiziralo i gdje su maloljetnice bile nužan dodatak “zabavama” svake vrste.

Skandal je davno otkriven, kuhao se godinama, a Epstein i iz groba prijeti moćnim i bogatim muškarcima širom svijeta koji se danas ograđuju od njega kao od kuge.

No što zapravo znači “povlačenje” princa Andrewa?

Koji je to njegov javni posao s kojeg se povlači? Dakako, kako je vojvoda tek osmi u nasljednom redu za britansku krunu, to ne mijenja ništa u tom pogledu. Krunu će naslijediti Andrewov brat, princ Charles.

Međutim, princ Andrew je poslovni predstavnik Krune u zemlji i u svijetu, a također, upravo je vojvoda od Yorka pokrovitelj nekih izuzetno važnih i uglednih organizacija.

Riječ je o kulturnim institucijama kao što su, recimo, Royal Philharmonic Orchestra i English National Ballet. Nakon objave “povlačenja” britanska ministrica kulture Nicky Morgan rekla je da očekuje da će Andrewova suspenzija obuhvatiti i njegove počasne položaje zaštitnika organizacija, poput upravo Kraljevske filharmonije i Engleskog nacionalnog baleta.

Stranka za ravnopravnost žena je prinčevu objavu opisala kao “premalu i prekasnu gestu”. Predsjednica te stranke Catherine Mayer, koja je također i kraljevska biografkinja, predviđa da će princ ostatak života provesti “negdje na toplom i ugodnom mjestu”.

Za razliku od počasnih i protokolarnih dužnosti, princ Andrew je, međutim, kroz program koji je osnovao 2014., a koji se zove Pitch@Palace, poslovno prisutan u čak 64 zemlje svijeta. Ovaj program nije nikakav glamur-party, već čisti biznis.

Pitch@Palace, jednostavno kazano, nudi platformu poduzetnicima na kojoj mogu susresti financijere i svoje poslovne zamisli provesti u djelo.

Do danas je kroz ovaj projekt do novog posla došlo ukupno 6323 ljudi, uključio je 1042 poduzetnika, a prisutan je i na Dalekom istoku i na zapadu. Upravo je Pitch@Palace potencijalno najviše pogođen skandalom, a svoje odustajanje iz programa bili su najavili iz nekoliko svjetski poznatih sveučilišta još i prije negoli se princ Andrew posuo pepelom.

Koliko je stvar poslovno važna, kaže i najnovija izjava Willa Kinga, jednog od osnivača Pitch@Palacea, koji kaže kako se princa Andrewa “može rotirati” te da njegovo mjesto može “zauzeti neki drugi član kraljevske obitelji. No što će ubuduće biti s ostalim osnivačima, ali i partnerima ove poslovne platforme ostaje za vidjeti. 

 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 07:51