StoryEditorOCM

Sirijski pobunjenici osudili napade u Parizu

Piše PSD.
15. studenog 2015. - 08:29
Više desetaka sirijskih pobunjeničkih skupina u subotu je snažno osudilo napade Islamske države u Parizu kao napade "protiv ljudskih vrijednosti", objavili su u zajedničkom internetskom priopćenju.

Istovremeno su sirijski aktivisti, izbjeglice i civili u ratom razorenoj zemlji izrazili solidarnost s Francuskom u postovima na društvenim mrežama.

Četrdeset i devet oružanih frakcija u Siriji, uključujući moćna pobunjenička skupina Jaish al-Islam, najoštrije je osudilo napade u Parizu u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi.

"Saznali smo danas, uz veliki šok i osudu, o terorističkim napadima na civile u gradu Parizu", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Akcije Islamske države nazvane su u priopćenju "kriminalnim napadima protivnim (islamskim) zakonima i ljudskim vrijednostima".

Većina pobunjeničkih skupina u Siriji žestoko se protivi režimu predsjednika Bashara al-Assada kao i Islamskoj državi.

"Taj terorizam se ne razlikuje od terorizma kojem je sirijski narod izložen svakoga dana u proteklih pet godina", navode skupine.

Obećali su da će nastaviti "borbu protiv terorizma" i pozvali međunarodnu zajednicu na rješavanje uzroka ekstremizma u Siriji.

"Stvarna žrtva Assadovog režima i njegovih terorističkih organizacija je cijeli svijet, a ne samo sirijski narod", navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, Sirijci diljem svijeta izrazili su preko interneta solidarnost s Parižanima.

U sukobima u Siriji je od ožujka 2011. ubijeno više od 250.000 ljudi.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 00:51