StoryEditorOCM
Svijetnije se pokazao

Ruske elite potpuno su okrenule leđa Putinu, ne vjeruju mu nimalo: ‘Valjda nas neće poniziti kada izgubimo‘

Piše Duška Jurić/JL
10. lipnja 2023. - 07:00

Mnogi članovi ruske elite sve su više počeli sumnjati u sposobnost njihova predsjednika Vladimira Putina da dobije rat u Ukrajini, koji je započeo u veljači prošle godine, piše Bloomberg.

Najbolje čemu se mogu nadati je da se sukob ‘zamrzne‘ ili da izgube tako da Rusija ne bude ponižena, stoji u objavljenom izvješću. Unatoč sve dubljoj sumnji svojih sunarodnjaka, Putin ne pokazuje nikakve naznake da želi okončati rat, prenosi Jutarnji list.

Strani mediji citirali su sedam osoba koje su upoznate sa situacijom, a koje su tražile da ostanu anonimne, s obzirom na ozbiljnost problema. No, navode da su mnogi na višim položajima u ruskoj politici i poslovanju umorni od rata te žele da on konačno završi.

Pet izvora reklo je za Bloomberg da je, iako se nitko nije spreman ‘suprotstaviti‘ Putinu oko invazije, vjera u njegov autoritet ipak poljuljana.

"Zaista je iznenađujuće koliko je među ruskom elitom postala raširena ideja o tome kako postoji šansa da Putin neće pobijediti u ovom ratu", rekao je za Bloomberg Kiril Rogov, bivši savjetnik ruske vlade koji je napustio zemlju nakon početka invazije na Ukrajinu.

Nejasno je kako bi pobjeda izgledala za Rusiju, ali dva izvora navode da se nadaju da će ruski predsjednik pokušati ostvariti ‘Pirovu pobjedu‘ na temelju ukrajinskog teritorija koji je Rusija već okupirala.

Aleksandra Prokopenko, bivša ruska novinarka i savjetnica središnje banke, rekla je za Bloomberg da je "najbolje čemu se nadaju da će Rusija izgubiti bez poniženja".

Mnogi pripadnici ruske poslovne i gospodarske elite bili su na meti zapadnih sankcija nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Međutim, prema izvještaju istraživačkog centra The Wilson Center u travnju, ruska elita još ne pokazuje naznake da će se suprotstaviti Putinovoj vladavini - unatoč teškoj cijeni njihove lojalnosti ruskom predsjedniku.

"Očito je da se najbogatiji pojedinci u Rusiji, koji su zgrnuli svoje bogatstvo kroz suradnju i potporu vlade, ne žele ili ne mogu suprotstaviti Putinu unatoč svom značajnom bogatstvu, vezama i resursima", piše u izvješću.

Stručnjaci su pak za Insider rekli da bi Putinova moć najvjerojatnije mogla biti uzdrmana ako bi Rusija izgubila rat i njezine bi snage bile istjerane iz Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija je u početku očekivala brzu pobjedu u Ukrajini, ali rat je postao dugotrajna pat pozicija koja je imala veliku cijenu kako za rusku vojsku, tako i za njihovo gospodarstvo.

Rusija trenutno zauzima velike dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinska vojska nastoji odbiti ruske snage u dugoočekivanoj protuofenzivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:14