StoryEditor
SvijetČUDO U SIBIRU

Rus Kiril udomio je štence vukova, stručnjaci u čudu jer ih je uspio pripitomiti: ‘Oni su moji prijatelji, neće mi nikad ništa nažao napraviti‘

Piše R. N.
23. rujna 2020. - 00:00
Shutterstock

Ovo je treća godina otkad se Kiril Potapov iz Jekaterinburga na sjeveru Sibira ne razdvaja od vukova, piše Ruski vjesnik. On ih je spasio još kao štenad iz zoološkog vrta, gdje bi bili osuđeni na život u malom kavezu na betonskoj podlozi. Kiril je dugo proučavao navike ovih životinja, hranio ih mesom iz ruke i na kraju postao njihova "obitelj". Ovaj mladić vodi "vučji profil" na Instagramu, gdje objavljuje fotografije i piše o svojim pitomim vukovima.

"Oduvijek sam volio liječiti životinje, pomagati im i proučavati ih. Roditelji su mi predviđali budućnost biologa. Međutim, sudbina je htjela drugačije: postao sam lingvist. Sada radim u sferi marketinga, imam svoj biznis. Životinje su za mene samo hobi i na njima ne zarađujem", objašnjava Potapov za magazin Ria.ru.

Alfa i Ugoljok, prvi vukovi u Kirilovu domu, okoćeni su u privatnim uzgajalištima. On ih je kupio preko oglasa. A Rakša i Akela dobili su imena po junacima sovjetskog crtanog filma "Mowgli". Njih je ovaj stanovnik Jekaterinburga nabavio iz lokalnih zooloških vrtova, navodi Russia Beyond.

Potapov je sebi postavio naizgled nemoguć zadatak: pripitomiti vukove. Nije bilo lako brinuti se o njima, priznaje on za ruske medije. Mali štenci su izvolijevali kao djeca: čas ih boli trbuh, čas im rastu zubi. Doručak, ručak, večera - sve strogo po rasporedu, a porcije tako obilne da bi im pozavidio svaki čovjek.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🐺My wolf kidzzz💚

Objavu dijeli Kirill Potapov (@kirillpotapov)

O svemu tome Kiril piše na društvenim mrežama. Najprije je to objavljivao tek onako, ali onda je primijetio da interes za njegovu stranicu naglo raste. Sada ima više od 100 tisuća pratitelja.

"Vuka je, kao i gorsku kunu ili risa, najteže pripitomiti. A meni je to pošlo za rukom. Uložio sam u njih svu ljubav, sve svoje snage. Oni su moja 'krznena djeca'. Takvo povjerenje kakvo sam postigao je rijetkost. Da, vuk može živjeti s čovjekom, postoji veliki broj takvih slučajeva. Ali ne može svatko sjediti u njihovoj jazbini i uzimati im meso iz usta", kaže taj Rus.

Kiril ne krije koliko je ponosan na svoj uspjeh.

"Vukovi su najemotivniji grabežljivci i vrlo su pametni. U stanju su voljeti, imaju sposobnost požrtvovnosti, znaju što je to žalost, mogu tugovati za članovima obitelji. Po njima se vidi kada se ljute, kada tuguju ili se raduju. A ako vuka odgajaš kao vlastito dijete, karakter mu upoznaš do detalja."

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Alpha and Me😁

Objavu dijeli Kirill Potapov (@kirillpotapov)

Na svojoj stranici Kiril pokušava razbiti stereotipe o tome da su vukovi opasne zvijeri. Oni su u bajkama i crtanim filmovima prikazani kao zle životinje. "Ali u životu je sve drukčije", kaže on. Kiril čak tvrdi da ovi grabežljivci u principu ne mogu biti agresivni prema ljudima. Vukovi, po njegovim riječima, imaju antropofobiju. Oni se panično boje ljudi, jer su ih ovi stoljećima istrebljivali. "Oni nikada neće napasti čovjeka ako on za njih ne predstavlja opasnost. Tako da su zli vukovi samo bajka", poručuje Kiril, prenosi Ruski vjesnik.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🐺Mr.Hector🐺 #arcticwolf

Objavu dijeli Kirill Potapov (@kirillpotapov)

On u prisustvu svojih životinja čak i telefonom razgovara malo tiše. "Nikada pred njima nisam podizao glas, nikad ih nisam grdio. Zato što oni prepoznaju agresiju i onda se u njima budi nepovjerenje, počinju se plašiti", objašnjava on.

I vukovi na njega nikada nisu režali. Kiril ipak ističe da se ovakva životinja ne može držati u stanu i da se ne može usporediti sa psom.
"Vukovi su vrlo specifični. Njima se ne smije ništa zabranjivati, kako ne biste dominirali.

Morate im prije svega biti prijatelji. Ne postoji nikakvo 'fuj'", nastavlja Potapov, čiji vučji čopor i njegovo prijateljstvo s vukovima možete pratiti preko stranice: www.instagram.com/kirillpotapov/ i istoimenog Facebook profila. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 13:42