StoryEditorOCM
Svijetkomentirao optužnicu

Putin stigao na Krim: ‘Pogledajte gdje je prvo otišao, to je poruka Međunarodnom sudu‘

Piše Marija Vuković
18. ožujka 2023. - 17:17

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je aneksirani poluotok Krim kako bi obilježio devet godina otkako ga je Rusija zauzela. Ruska državna TV prikazala je kratku snimku ležerno odjevenog Putina u šetnji s grupom dužnosnika i obećala daljnje detalje uskoro, prenosi Reuters.

Rusija je zauzela Krim 2014., osam godina prije nego što je pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu. Ukrajina kaže da će se boriti da istjera Rusiju s Krima i svih drugih teritorija koje je Rusija okupirala u jednogodišnjem ratu.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar. Čini se da su lokacije odabrane kao odgovor na nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je izdan u petak, navodi Guardian prenoseći izvješće AP-a. ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Putin je sjeo u zrakoplov i preputovao 1.821 kilometar od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada u regiji, gdje je sjeo za volan automobila koji ga je prevozio po gradu, otkrio je regionalni čelnik Krima Mihail Razvožajev.

Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište na ruševinama starog grčkog grada Hersonesa, javljaju ruski državni mediji.

Podsjetimo, Kremlj je u petak nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhićenje predsjednika Vladimira Putina proglasio nečuvenim, ali i besmislenim za Moskvu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je optužnicu proglasio "nečuvenom i neprihvatljivom", pa dodao da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

"Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju", istaknuo je.

Upitan hoće li Putin sad strahovati od uhićenja tijekom putovanja u zemlje koje su stranke ICC-a, Peskov je rekao da "nema ništa za dodati o tom temi" i da je to "sve što žele reći".

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija koja je u rujnu domaćin G20 susreta na kojem se očekuje i ruski predsjednik, prenosi Jutarnji list. 

ICC je osim Putina optužio i Mariju Lvovu-Belovu, rusku povjerenicu za prava djece, također za ilegalnu deportaciju djece.

Ruska agencija RIA Novosti piše kako je ona, komentirajući optužnicu, rekla da je međunarodna zajednica na taj način ocijenila "pomoć djeci koja su izvedena iz ratne zone i za koju se stvaraju dobri životni uvjeti“. Kazala je da će i dalje raditi u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 08:12