StoryEditorOCM
SvijetDMITRIJ PESKOV:

Putin je otvoren za pregovore sa zapadnim čelnicima, ali i s nekim snagama u Ukrajini: Uvijek možemo i vojnim putem!

Piše S.Pg.
28. veljače 2023. - 09:38

Tiskovni tajnik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov dao je opsežan intervju za list "Izvestija", u kojem se posebno dotaknuo teme mogućih pregovora s čelnicima zapadnih zemalja.

Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin “bio je i ostaje otvoren za sve kontakte koji mogu pomoći Rusiji da ostvari svoje ciljeve na ovaj ili onaj način. Po mogućnosti mirno, za pregovaračkim stolom, ali kad to nije moguće, i vojnim putem, što vidimo sada".

Putinov glasnogovornik rekao je da su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron više puta rekli da će "nastaviti komunicirati s Putinom kako bi tražili neke načine i izlaze iz situacije".

Međutim, prema Peskovu, donedavno nije bilo nikakvih poteza u tom smjeru s njihove strane. Konkretno, glasnogovornik Kremlja je naglasio da, iako je Macron govorio o spremnosti da pozove Putina, "nije bilo nikakvih zahtjeva, smjernica ili razmatranja mogućih uvjeta za takav razgovor".

U Ukrajini, prema Peskovu, postoje snage s kojima bi Rusija mogla pregovarati. “Dio tih snaga, iako mali, još uvijek je u Kijevu, dio je izvan njega. Neki od njih su u Rusiji. Na primjer, Viktor Medvedčuk  upravo pripada takvim snagama, on ima svoje pristaše, čak i ako ih nema onoliko koliko bismo željeli”, rekao je Peskov, govoreći o poznatom tajkunu, Putinovu intimusu koji je bio pao u ruke kijevskih vlasti pa je prošlog rujna razmijenjen za vojnike iz ukrajinske bojne Azov.

No, o pregovorima se, napominje Peskov, može razgovarati tek nakon što se ostvare ciljevi “specijalne vojne operacije”, kako ruske vlasti zovu ovaj rat od njegova početka. Prije toga, “za one koji su u Ukrajini jednostavno je zastrašujuće uopće pomoliti glavu. Bit će odmah ubijeni”, rekao je glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije koji i ovom prilikom "mantra" o "nacističkom" vodstvu Ukrajine s kojim, naravno, nema pregovora.

"Vidimo da režim koji je sada u Kijevu favorizira naciste i nacističke manifestacije u ukrajinskom društvu. Promiče te manifestacije, potiče ih na sve moguće načine, njeguje i ciljano radi na održavanju tog nacističkog ludila u društvu, koristeći se medijima, dezinformacijama, cijelim arsenalom mogućih metoda."

Reklo bi se da zapravo priča o Putinovim stadionskim masovkama, strogo kontrolirnim medijima i ubojstvima oporbenih lidera i nezavisnih novinara.

image

Dmitrij Peskov

AFP

Ekstenzivni intervju Dmitrija Peskova, uz golemu količinu propagande za unutrašnje potrebe, donosi još neke zanimljive naglaske, poput rasprave o ujedinjenju s Bjelorusijom, budućem multipolarnom svijetu, odnosima s Kinom...

Evo nekoliko citata:

POTPORA PUTINU U RUSIJI

"Ovdje je važno govoriti o razini potpore Putinu od strane ruskog društva. Vidimo da se ona zapravo ne mijenja tijekom godine. Velika većina ruskog društva u potpunosti podržava predsjednika. I u potpunosti podržava ciljeve specijalne vojne operacije. Ogromna većina našeg stanovništva podržava samostalni ekonomski razvoj."

NOVI SOVJETSKI SAVEZ?

"Putin je rekao: ‘Tko ne žali za Sovjetskim Savezom, nema srca. Svatko tko želi ponovno stvoriti Sovjetski Savez nema pameti.‘ Čini mi se da je to najbolje objašnjenje odnosa prema onima koji govore o obnovi SSSR-a. To je nemoguće.

Druga je stvar što postoje moderniji oblici integracije. (...) Najnapredniji i najbrži oblik integracije na prostoru bivšeg SSSR-a je Savezna država Rusija - Bjelorusija. U novijoj povijesti imali smo zaostatak u primjeni Ugovora o Uniji, ali su onda izrađeni nacionalni programi koji su se počeli provoditi velikom dinamikom. To apsolutno odgovara interesima naroda naših dviju zemalja. O tome su govorili i Putin i Lukašenko. Proces integracije je u tijeku. Dosta koraka je već napravljeno. (...) Ali to nipošto nije povratak u Sovjetski Savez niti pokušaj njegovog ponovnog stvaranja.

ODNOSI S KINOM

"Odnosi Moskve i Pekinga su posebni i razgranati. Prvo, oni su, za naše standarde, ogromni po svom obimu, ako uzmemo u obzir trgovinsko-gospodarsku suradnju. Vjerojatno smo već došli do 200 milijardi dolara, uz golemi potencijal za daljnje povećanje i za širenje područja interakcije. (...) Osim trgovinsko-ekonomske interakcije, ti odnosi su i strateške prirode jer se naši interesi i svjetonazori u velikoj mjeri poklapaju ili su čak identični. A to je vrlo važno."

MULTIPOLARNOST SVIJETA

"Cijeli svijet ide prema multipolarnosti, sustavu odnosa u kojem nema kaste "civiliziranih zemalja" i svih ostalih. Svijet u kojem su svi jednaki, u kojem svatko uzima u obzir probleme drugoga, u kojem se svi slažu ili ne slažu, ali imaju jednako pravo glasa i očekuju da ih se čuje. Gdje je novi kolonijalizam neprihvatljiv i gdje se stvarno svi problemi rješavaju za pregovaračkim stolom. Ali do ovoga još treba doći. Sada smo u takvom prijelaznom razdoblju, trebat će još vremena."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 16:24