StoryEditor
Svijetnovi pokušaj cijepanja kosova, ovaj put prijedlog je stigao sa srpske strane

Priština odbacila srbijanski prijedlog o podjeli Kosova

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 09:11

Prijedlog Srbije o funkcionalnoj podjeli Albanaca i Srba na Kosovu je "neprihvatljiv", izjavio je u ponedjeljak zamjenik kosovskog premijera Ram Manaj.

- To je nastavak hegemonističke vlasti i politike Beograda - izjavio je Manaj agenciji Beta.

Prijedlog sporazuma Srbije i UNMIK-a, srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić predao je 16. ožujka zamjeniku civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Lawrencu Rossinu koji ga je proslijedio u sjedište UN-a u New Yorku.

Manaj je za prijedlog rekao da je to Samardžićev dokument za koji nisu znali ni srbijanski predsjednik ni Vlada. Po njegovim riječima, taj je dokument u startu osuđen na neuspjeh i za kosovsku Vladu je potpuno neprihvatljiv.

Voditelj zastupničke skupine najveće oporbene stranke - Alijanse Novo Kosovo, Ibrahim Makolli rekao je da je to pokušaj vlasti u Srbiji da od Kosova izvuku "što se može".

- Ni UNMIK, ni bilo tko drugi ne može napraviti sporazum sa susjednom zemljom o njezinu sudjelovanju u upravljanju Kosovom, jer je Kosovo neovisna i suverena država i neće dijeliti odgovornosti ili vlast s bilo kim drugim - rekao je Makolli.

Prijedlogom sporazuma potvrđuje se Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti koja se može provoditi u suradnji Srbije i UNMIK na čemu bi radio ured srbijanske Vlade za Kosovo.

- UNMIK i Srbija su suglasni intenzivirati suradnju u područjima policije, sudstva, carine, prometa, nadzoru granične administrativne crte između Kosova i Srbije, kao i očuvanja vjerskog povijesnog i kulturnog nasljeđa - navodi se u prijedlogu sporazuma koji kosovske institucije kategorički odbacuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 14:32