StoryEditor
SvijetIS preuzeo odgovornost

Preminuo policijski časnik ozlijeđen u terorističkom napadu: 'Francuska neće zaboraviti njegovo junaštvo'

24. ožujka 2018. - 09:07

Preminuo je policajac koji je teško ozlijeđen u terorističkom napadu na u jugu Francuske u petak, izjavio je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb u subotu rano ujutro.
Okončana talačka kriza na jugu Francuske: ubijen otmičar koji je usmrtio dvoje ljudi
Policijski časnik Arnaud Beltrame (45) predao se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca, napisao je Collomb na Twitteru.
"Francuska neće nikada zaboraviti njegovo junaštvo, njegovu hrabrost, njegovu žrtvu", istaknuo je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da je Beltrame "spasio živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji".

Tri su osobe ubijene na jugozapadu Francuske u petak u seriji napada u kojima je napadač prvo oteo vozilo usmrtivši jednu osobu u gradu Carcassonneu te zatim uzeo taoce u supermarketu u Trebesu uz povike Alahu Akbar, a za napad je, zasad bez dokaza, odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Napadač je policajca dvaput pogodio iz vatrenog oružja i zadao mu je više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi.

Pritvoren napadačev prijatelj

Prijatelj Radouanea Lakdima, počinitelja smrtonosnih napada izvedenih u petak na jugu Francuske, smješten je u pritvor tijekom noći zbog kriminalnog udruživanja terorističkih zločinaca, rečeno je u subotu iz izvora bliskog istrazi.

Radi se o maloljetniku rođenom 2000., naglasio je taj izvor. U petak navečer prva osoba bliska Radouaneu Lakdimu, "koja je dijelila život s njim", već je smještena u pritvor, kazao je pariški državni tužitelj Francois Molins, zadužen za terorističke predmete.

Istražitelji nastoje trenutno odrediti razloge djelovanja napadača i pronaći eventualne suučesnike. Radouane Lakdim, Francuz marokanskog podrijetla, usmrtio je četiri osobe i teško ranio jednu.

Njegov smrtonosni pohod počeo je u petak u Carcassonneu, potom u gradiću blizu Trebesa. Prije nego su ga ubile snage reda, predstavio se kao "vojnik" Islamske države (IS) koja je ubrzo preuzela odgovornost za napad.
Broj osoba ubijenih u nizu džihadističkih napada koji zahvaćaju Francusku tim se napadom popeo na 245 od početka 2015. 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 11:34