StoryEditor
Svijetjake međunarodne snage nadziru pomorske putove

Pred Somalijom 40 ratnih brodova i 2000 komandosa

Piše PSD.
7. siječnja 2009. - 00:59

S obzirom na to da najveće brodove pred somalijskim obalama napadaju pirati dobro organiziranih skupina poput “Somali marinesa” i “Costiguardsa”, vjeruje se da je upravo jedna od tih grupa pokušala oteti hrvatski brod.

Utočište pirata je Puntland, regija na sjeveroistoku Somalije koja je 1998. godine proglasila autonomiju. Samoproglašena vlada te pokrajine pokreće većinu napada u Adenskom zaljevu, strateškom prolazu između Indijskog oceana i Crvenog mora kojim “prolazi” polovica svjetske nafte i plina, koje svake godine prevozi 16.000 brodova.

Golemi porast otmica brodova, ugrožena sigurnost najvažnijeg pomorskog puta i rastjerana flota od 60 europskih tunolovaca koji su lovili u prebogatim somalijskim vodama, tri su ključna razloga da su 15. listopada prošle godine NATO-ovi brodovi doplovili pred obale Somalije.

Misija EU-a

Početkom prosinca akcija dobiva naziv “Atalanta”, postavši prvom pomorskom misijom u povijesti Europske unije. Budući da su rotacije stalne, teško je dobiti točan broj ratnih brodova koji patroliraju somalijskim vodama. Međutim, prema dostupnim informacijama, najbrojnija je flota zemalja EU-a, u kojoj je 20-ak brodova.

Pomorske putove kroz ratnu zonu somalijskih voda nadziru međunarodne pomorske snage, u čijoj je floti najmanje 40 brodova različite namjene, uz eskadrilu od 40 helikoptera te 2000 komandosa.

Gnijezda somalijskih pirata smještena su na kopnu, daleko od dohvata snaga pomorske alijanse. Riječ je o lancu manjih luka, poput Eyl i Hobyo na Indijskom oceanu, te Alula u Adenskom zaljevu.

Sve se češće iz Washingtona i Moskve čuju glasovi da protupiratska operacija “Atalanta” neće imati uspjeha ako se Europa i SAD, zajedno s ostatkom svijeta, ne odluče na kopneni desant i blokadu luka.

S duge strane, postoji bojazan od debakla u kojem bi se međunarodne kopnene snage “utopile” u hororu civilnog rata i grotlu obračuna lokalnih ratnih vođa i islamista. Ne tako davno, 1994. godine, Amerika se neuspješnim desantom u Somaliji već opekla.

Hoće li svijet gledati pokušaj međunarodnih snaga da po kopnu ganjaju morske bandite ili će, pak, igra mačke i miša na moru potrajati godinama

DENIS KRNIĆ

Brojevi

70 napada, prema međunarodnim izvorima, izveli su pirati od od siječnja do listopada 2008. godine

30 milijuna eura otkupnine naplatili su pirati tijekom deset mjeseci prošle godine

 

Od EU-a do Kine

Osim brodova zemalja Europske unije i mornarice SAD-a, iz stalnog flotnog sastava u obližnjem Djiboutiju, pred kraj godine doplovili su brodovi Indije, Malezije, Rusije, Japana te Kine, koja je poslala dva velika razarača.

 

item - id = 35408
related id = 0 -> 1109644
related id = 1 -> 1085433
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 09:45