StoryEditor
Svijetrastu tenzije

Potez koji zabrinjava: Moskva povlači diplomate i njihove obitelji iz svoje ambasade u Kijevu. Kremlj i dalje negira bilo kakav plan za napad na Ukrajinu

Piše PSD
18. siječnja 2022. - 13:05

Uz rastuće tenzije na ruskoj granici s Ukrajinom, Moskva je počela povlačiti svoje diplomate i njihove porodice iz svoje ambasade u Kijevu i konzulata u Lavovu, tvrdi New York Times, pozivajući se na anonimne izvore, prenosi Klix.ba.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, list tvrdi da je 18 ljudi, prvenstveno djece i supruga ruskih diplomata, napustilo Ukrajinu 5. siječnja.

Još 30 ljudi je navodno otišlo u dva tjedna nakon toga, a diplomatima iz druga dva ruska konzulata (Harkov i Odesa) navodno je rečeno da se pripreme za napuštanje zemlje.

Kao odgovor, rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da ambasada ove zemlje u Kijevu radi normalno, ali nije negirala smanjenje broja zaposlenih.

Prema New York Timesu, izvori iz SAD-a i Ukrajine potvrdili su da su ruski diplomati napustili zemlju,  prenosi Klix.ba.

Izvještaji o evakuacijama stižu nakon što zapadne zemlje optužuju Moskvu za gomilanje trupa na granici s Ukrajinom, s namjerom invazije na zemlju u narednim tjednima i mjesecima. Kremlj je u više navrata negirao bilo kakav plan za napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 18:53