StoryEditor
Svijetvapaji za pravdom

Poljska na nogama zbog šokantnog dokumentarca o zataškavanju crkvene pedofilije, propituje se čak i svetost Pape Wojtyle

28. svibnja 2020. - 18:01
Artur Widak/AFP

Proslava stote godišnjice rođenja Ivana Pavla Drugog u njegovoj je rodnoj domovini gotovo zasjenjena novim šokatnim dokumentarcem o desetljećima nesankcioniranoj pedofiliji u tamošnjoj Katoličkoj crkvi.

Film je dubinski protresao konzervativne krugove i zanjihao društvena gibanja: vladu se proziva jer u službenom registru poljskih pedofila, usprkos stotinama poznatih slučajeva, nema niti jednog jedinog svećenika, a u Sejmu se raspravlja o osnivanju posebnog odbora za istraživanje crkvene pedofilije.

Događaji koji su pokrenuli lanac (zakašnjelih) vapaja za pravdom datiraju iz devedesetih godina, epohe najveće Wojtyline slave. Pao je Berlinski zid, crkveni utjecaji u Poljskoj i čitavoj istočnoj Europi snažno rastu, a u malom gradu Pleszewu u pobožnoj obitelji odrastaju dva dječaka: Jakub i Bartek Pankowiak. Otac im svira orgulje u mjesnoj crkvi, pa im je svećenik Arkadiusz gotovo član familije.

Autoritet i bliskost s djecom on zloupotrebljava kad god im roditelji nisu u blizini, a braća posramljena o svemu šute više od 20 godina. Svoju traumu otkrivaju tek u filmu „Igra skrivača“ autora Mareka i Tomasza Sekielskog koji su u svojem prvom dokumentarcu lani već otvorili temu jednog od najvažnijih poljskih tabua.

Žrtve, koje su danas i sami očevi, u filmu nalaze hrabrosti suočiti se sa svojim mučiteljem koji pitijski odgovara da se osjeća kriv pred Bogom i da se zbog svega moli svakoga dana. Autori dokumentarca otkrili su, međutim, još na desetke žrtava istoga svećenika u ovom malom gradu.

Kad su roditelji jednog djeteta koje je zbog seksualnog zlostavljanja oboljelo 2016. tražili razgovor sa spornim svećenikom, don Arkadiusz im je rekao da je puno više od njega za počinjeni grijeh kriv "vrag koji uništava svetost u ljudima". Priznao im je i kako je biskup bio potanko upućen u njegov slučaj, a ta njegova izjava je tajno snimljena.

Biskup Edward Janiak je suspendirao grešnog svećenika tek nakon što je čuo za iskaz u kojem i njega spominje. Poljski episkopat službeno je zbog svega izrazio žaljenje, a nadbiskup Wojciech Polak u ime biskupske konferencije zatražio istragu Vatikana temeljem apostolskog pisma koje je papa Frane o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba izdao u ožujku 2019.

Nadbiskup Polak je, međutim, istragu tražio i nakon prvog dokumentarca o svećeničkoj pedofiliji braće Sekielski prije godinu dana, no ona do danas nije pokrenuta.

Svećenici ne moraju na izbore, no političari moraju. Nakon što je dokumentarac "Igra skrivača" na YouTubeu vidjelo gotovo 7 milijuna ljudi, poljske konzervativne vlasti zadnjih dana fingiraju nužne institucionalne aktivnosti, pa je državno tužilaštvo priopćilo da izvidi protiv svećenika Arkadiusza iz Pleszewa traju od jeseni 2019.

Lijeva opozicija traži osnutak parlamentarnog odbora za istragu crkvene pedofilije, no vladajuća poljska stranka Pravo i pravda to ne želi prihvatiti, nego predlaže odbor za analizu fenomena pedofilije u cijelom društvu.

Izvještaji više udruga iz 2019. sadrže više od 400 opisa i svjedočanstava žrtava svećeničkih zlostavljanja u Poljskoj, no u službenom vladinom registru pedofila nije zaveden niti jedan jedini crkveni službenik, piše Deutsche Welle.

Vlasti u interesnoj simbozi s crkvom odbijaju otkriti i koliko se procesa protiv zlostavljača djece u mantiji uopće vodi pred civilnim sudovima. Prema najnovijim anketama, više od 70 posto Poljaka traži odlučniji obračun države s nastranim svećenicima, a i u nekim crkvenim krugovima žele se sve snažnije riješiti hipoteke kolektivne krivnje.

Ono što zataškaju ili prikriju institucije, ionako će javno razobličiti sve snažnije poljsko civilno društvo.

Guardian, naime, piše kako braća Sekielski već spremaju svoj treći dokumentarni film na istu temu. U njemu kane potanko istražiti ulogu pape Woytile, svetoga Ivana Pavla Drugog, u zataškavanju svećeničkih zločina nad djecom za vrijeme njegova pontifikata od 1978. do 2005. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 23:31