StoryEditor
Svijetizvanredno stanje

Pjongjang potvrdio prvi slučaj koronavirusa: tvrde da se radi o osobi koja se ilegalno vratila iz Južne Koreje, Seul kaže da za to nema dokaza

Piše Hina
27. srpnja 2020. - 09:04
AFP

Zdravstvene vlasti Južne Koreje u ponedjeljak su priopćile kako nemaju dokaze po kojima je osoba koja je prebjegla u Sjevernu Koreju zaražena koronavirusom, zbog čega je zatvoren sjevernokorejski pogranični grad i proglašeno izvanredno stanje, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Sjevernokorejski državni mediji u nedjelju su izvijestili da osoba koja se ilegalno vratila iz Južne Koreje boluje od covida-19, što bi bio prvi slučaj koronavirusa koji je Pjongjang službeno potvrdio. 

No jedan južnokorejski dužnosnik rekao je da zdravstvene vlasti nisu otkrile nikakvu vezu između te osobe i ijednog potvrđenog slučaja virusa u državi.

"Ta osoba nije registrirana kao covid-19 pacijent niti je klasificirana kao osoba koja je bila u kontaktu s virusom", rekao je na konferenciji za novinare visoki zdravstveni dužnosnik Yoon Tae-ho, prenosi Yonhap.

Nije poznato je li Južna Koreja testirala spomenutu osobu na koronavirus.

Južnokorejska vojska priopćila je kako se vjeruje da je sporna osoba ilegalno prešla granicu preko otoka Gwanghwa na zapadu zemlje, a u zemlju je ušla kroz odvodni kanal da bi izbjegla južnokorejske graničare, piše u ponedjeljak Yonhap.

Navodno se pojedinac koji je prebjegao u Južnu Koreju prije tri godine, u srpnju vratio preko utvrđene granice koja dijeli dvije Koreje te je u grad Kaesong stigao sa simptomima covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus, izvijestila je KCNA.

Vlada u Pjongjangu tvrdi da u zemlji nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, no o stvarnom zdravstvenom stanju u toj zatvorenoj državi zna se vrlo malo.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 09:58