StoryEditor
SvijetDIPOMATSKI SPOR

Pariz od Turske traži pojašnjenje izjava njezinog predsjednika Erdogana kojeg krive za kampanju širenja mržnje protiv Francuza u muslimanskom svijetu

Piše HINA/PSD
1. studenog 2020. - 00:04
Turski predsjednik ErdoganAdem Altan/AFP

Službeni Pariz neće stati samo na javnom odgovoru francuskog predsjednika Emmanuela Macrona svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu, od kojega je zatražio da "poštuje Francusku i Europsku uniju, da poštuje njezine vrijednosti, ne govori neistine i ne vrijeđa".

Francuska će u nedjelju poslati u Ankaru svog veleposlanika u Turskoj, ne bi li dobio "pojašnjenje", tjedan dana pošto ga je povukao nakon novih napada turskog predsjednika Erdogana na Francusku i na predsjednika Macrona, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Nakon ubojstva francuskog profesora koji je na satu o slobodi govora pokazivao Muhamedove karikature, a koje je počinio radikalizirani Čečenac iz Rusije, "Turska je svjesno zloupotrijebila taj napad i povela kampanju širenja mržnje i klevete protiv nas", istaknuo je Le Drian za RTL.

"Primjećujem da je reakcija turskih vlasti na dan napada u Nici (koji je počinio 21-godišnji Tunišanin koji je ubio tri osobe u crkvi) bila drukčija, jasna i nedvosmislena, ali ipak zahtijeva pojašnjenja" Ankare, dodao je.

Tako smo, rekao je, "zatražili od našeg veleposlanika da se sutra vrati u Ankaru i da s turskim vlastima razgovara o tom zahtjevu za pojašnjenje i tumačenje" u vezi s "nedavnim uvredljivim izjavama", ali i o "višemjesečnom destabilizirajućem djelovanju Ankare u Libiji, u istočnom Sredozemlju i u Gorskom Karabahu istodobno", rekao je francuski ministar vanjskih poslova. 

Le Drian je izjavu dao nekoliko sati nakon objave razgovora predsjednika Emmanuela Macrona za mrežu Al Džaziru u kojemu je francuski predsjednik pokušao smiriti sve veći gnjev protiv Francuske u muslimanskom svijetu, rekavši da razumije da muslimani mogu biti "zgroženi" Muhamedovim karikaturama, osudivši ujedno "manipuliranje" informacijama i "nasilje"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 00:50