StoryEditor
Svijetneobična presuda

Pariški upravni sud: ‘Francuska vlada je zakazala u početnom upravljanju pandemijom!‘; Evo što ova presuda znači za sve koji su zatražili odštetu zbog poteza države

Piše hina
29. lipnja 2022. - 07:30
Postaja Saint-Laraze pariškog metro u vrijeme pandemije: maske su prestale biti obavezne za sve u javno prijevozu sredinom svibnja ove godinePhilippe Lopez/Afp

Pariški upravni sud zaključio je u presudi donesenoj u utorak da je francuska država zakazala u početnom upravljanju pandemijom koronavirusa.

Sud je ukazao na na propust da se nabave dovoljne količine maski uoči pandemije i na savjete objavljene na početku da nošenje maski ne donosi nikakvu korist općoj populaciji, suprotno dostupnim znanstvenim informacijama.

Tužbu sudu, koji je svoje nalaze temeljio samo na razdoblju do svibnja 2020. godine, podnijele su osobe koje su se bile zarazile virusom i rodbina preminulih.

Sud je ipak odbio zahtjeve za naknadu štete, presudivši da nema dovoljno dokaza o izravnoj povezanosti pogrešaka koje je napravila država i zaraze virusom.

Sud je također utvrdio da lockdown i opsežno testiranje nisu uvedeni prekasno.

Francuska je bila teško pogođena pandemijom u ranim fazama prije nego što je vlada sredinom ožujka 2020. uvela lockdown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 09:31