StoryEditorOCM
SvijetPOSLJEDICE RATA

Nekome smrkne, a nekome osvane: SAD upravo zamijenio Rusiju kao najveći dobavljač sirove nafte za EU

Piše Damir Pilić
1. travnja 2023. - 23:00

Kako je ovog tjedna objavio Eurostat, SAD je upravo postao najveći dobavljač sirove nafte za Europsku uniju. U prosincu je 18 posto uvoza sirove nafte u EU dolazilo iz Amerike.

„To je veliki preokret”, komentira CNN, budući da je najveći EU dobavljač sirovom naftom donedavno bila Rusija, s udjelom od čak 31 posto ukupnog EU uvoza, dok je SAD bio daleko na drugom mjestu, s 13 posto udjela.

Međutim, ruska agresija na Ukrajinu dovela je do radikalnih promjena u opskrbi energijom u Europi. EU članice smanjile su uvoz ruskih energenata, a Bruxelles je Moskvi uveo sankcije na izvoz nafte i ugljena.

U prosincu je pak Europska unija zabranila pomorski prijevoz uvoz ruske sirove nafte i uvela gornju cijenu koja zabranjuje brodarima, osiguravateljima i posredničkim tvrtkama pružanje usluga ako se nafta kupuje za više od 60 dolara po barelu.

Sve je to izazvalo krupne promjene na naftnom tržištu. Pokazalo se da su u pravu oni analitičari koji su ukazivali da bi rat u Ukrajini mogao ići na ruku američkoj ekonomiji, jer će njezin utjecaj u Europi, osobito na polju energetike, snažno rasti.

Tako se SAD ubrzano penje i na listi najvećih europskih dobavljača plina, razmjerno smanjenom dotoku plina iz Rusije. Dok je u prvom kvartalu 2022. najveći europski dobavljač bila Rusija, čiji je plin činio 31 posto EU uvoza, do kraja godine ruski je udio pao na 19 posto, čime se SAD s 20 posto udjela probio na drugo mjesto, odmah iza Norveške, koja je sada najveći EU dobavljač (31%).

‘EU se prilagodila‘

Što se tiče ruske nafte, njezin se uvoz u EU postupno smanjivao od rujna prošle godine, sve dok u prosincu nije činio svega četiri posto ukupnog EU uvoza. Prema Eurostatu, do kraja 2022. „najveći dobavljači sirove nafte u EU bili su SAD, Norveška i Kazahstan, što pokazuje da se EU uspio prilagoditi promjenjivom krajoliku tržišta nafte i praktički ukloniti ovisnost o ruskoj nafti”.

- Izvoz američke sirove nafte u Europu rastao je i prije rata, iako je ruska invazija povećala potrebu za povećanjem isporuka iz alternativnih izvora - rekao je za CNN stručnjak Jay Maroo, viši analitičar kompanije Vortexa.

Američka TV kuća navodi da je Rusija pronašla nove kupce za svoju naftu – ističući kako su nakon invazije na Ukrajinu osobito Indija i Kina povećale uvoz nafte iz Rusije – te prenosi izjavu ruskog ministra energetike Nikolaja Šulginova da je Moskva uspješno preusmjerila „cijeli obujam” izvoza sirove nafte i naftnih proizvoda izgubljen zbog zapadnih sankcija.

Ipak, dodaje američka TV kuća, Šulginov je priznao kako očekuje da će ruska proizvodnja nafte i plina ove godine pasti zbog nedostatka europskih kupaca.

„Preoblikovanje globalnog tržišta nafte ima svoju cijenu”, zaključuje CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 20:21