StoryEditor
Svijetdvojica moćnika

Nakon krize s podmornicama po prvi put se telefonski čuli Macron i Biden, Bijela kuća u Pariz šalje Kamalu Harris

Piše Hina
22. listopada 2021. - 23:00

Američki predsjednik Joe Biden i francuski Emmanuel Macron u petak su telefonski razgovarali kako bi izgladili nesuglasice nakon krize s podmornicama, a Bijela kuća je potvrdila posjet američke potpredsjednice Kamale Harris Parizu.

image
Emmanuel Macron
Aris Oikonomou/AFP

Dvojica čelnika su razgovarala o potrebnim naporima kako bi se ojačala obrana Europe, uz to da se zajamči komplementarnost s NATO-om, priopćila je američka vlada.

Razgovor Bidena i Macrona održan je uoči njihova susreta prigodom G20 u Rimu krajem listopada, nakon čega u slijedi posjet Parizu Kamale Harris 11. i 12. studenoga, kada će ju primiti predsjednik Macron.

Harris i Macron "će razgovarati o važnosti transatlantskih odnosa za mir i sigurnost u svijetu i inzistirat će na važnosti našeg partnerstva za planetarne izazove poput covida-19 i klimatske krize", precizirala je Bijela kuća.

Razgovor dvojice čelnika i posjet Kamale Harris trebali bi poboljšati odnose Pariza i Washingtona nakon krize izazvane objavom novog saveza između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije.

To partnerstvo nazvano AUKUS izazvalo je bijes Francuske jer je njime propao mega ugovor o australskoj kupovini francuskih podmornica. 

To je najozbiljnija diplomatska kriza između povijesnih saveznika nakon francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine. 
 

item - id = 1137264
related id = 0 -> 1144332
related id = 1 -> 1144060
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 19:38