StoryEditor
SvijetSa sastanka G7

Najmoćnije zemlje svijeta: Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS-a koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji

Piše PSD
14. svibnja 2022. - 20:02

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam tijekom dvodnevnog sastanka u Njemačkoj, dotakli su se između ostalog i trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, piše Klix.ba.

Kako su rekli u zaključcima nakon sastanka, zabrinuti su zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini.

"Osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS-a, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji", naveli su lideri G7.

Pozvali su na povratak u punu funkcionalnost vlada na svim razinama da u potpunosti nastave sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

"Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u listopadu. U potpunosti podržavamo mandate visokog predstavnika Christiana Schmidta. U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR Althea za održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u zemlji", naglasili su lideri G7.

Podsjetimo, članice G7 su Kanada, Njemačka, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 23:41