StoryEditorOCM
SvijetRatku Mladiću sudit će Christoph Flugge, poznat je po izjavi da u Srebrenici nije bilo genocida

Mladić uhićen tijekom rutinske kontrole, vidjeli ga kako šeće vrtom

Piše PSD.
27. svibnja 2011. - 22:38

Haaški sud sposoban je brinuti o bolesnim osobama, izjavila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić. Većina optuženika dolazila je u Haag "sa preegzistirajućim patologijama", prenosi Slobodna Europa.

"Zatvorski centar se brine o bolesnim ljudima otkako postoji", rekla je. "Imamo vlastiti medicinski centar, a i pristup nizozemskom zdravstvenom sistemu". Na pitanje o zdravstvenom stanju Ratka Mladića i njegovom mogućem utjecaju na izručenje, rekla je da očekuju izvještaje vlasti u Srbiji koje će donijeti odluku o njegovom izručenju Haaškom sudu.

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhićen je tijekom rutinske pretrage, kada je izašao u vrt radi u zoru, izjavila su tri policijska dužnosnika za AP.

Tvrde da nisu imali prethodnu dojavu da se u kući, koja pripada Branku Mladiću, nalazi najtraženiji haški bjegunac. Istodobno su upali i pretražili četiri kuće u selu Lazarevo.

Ratko Mladić na saslušanju je izrazio želju da posjeti grob kćeri Ane koja je izvršila samoubojstvo 1994., a pokopana je na beogradskom groblju. Ana Mladić imala je 23 godine.

Također, Mladiću Srbija je dužna isplatiti oko 4,5 milijuna dinara na ime generalskih mirovina koje nije podigao, prenosi portal B92.

Ratni zločinac, koji je od 1996. godine bio u bijegu, pravo na mirovinu stekao je na osnovi rješenja Fonda za socijalno osiguranje vojnika Ministarstva obrane (SOVO) SRJ u veljači 2002., ali mu je nakon međunarodnih političkih pritisaka na Srbiju u prosincu 2005., po nalogu tadašnjeg ministra obrane Zorana Stankovića, obustavljena isplata.

Naime, Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rješenjem je potvrdilo odluku da se svim haaškim optuženicima koji su u bijegu i imaju prebivalište u Srbiji obustave sve isplate, a na tom je popisu bio i Mladić. Mirovinu su od veljače 2002. do kraja 2005. primali članovi njegove obitelji.

Kako je pravo na mirovinu stečeno pravo koje se ne može oduzeti, Mladiću Srbija duguje 64 generalske penzije. S obzirom na to da je prosječna generalska mirovina oko 70.000 dinara, haaškom optuženiku duguju 4,45 milijuna dinara, koji su deponirani u Fondu za socijalno osiguranje vojnika.

Pitanje njegovih zaostalih mirovina pokrenuto je potkraj 2009., kada su u Ministarstvu odbrane potvrdili da će mirovine Mladiću ili članovima njegove porodice biti isplaćene onoga trenutka kada bude uhapšen ili kada bude deblokirana njegova imovina. “On ima sva prava kao i ostali vojni umorivljenici”, rekli su tada u srpskom Ministarstvu obrane.

Srpski predsjednik Boris Tadić ranije je izjavio da će Mladić primati penziju čak i ako bude osuđen za ratne zločine za koje ga tereti Haaški sud. “Čak i kada bi Ratko Mladić sada bio osuđen za ratne zločine, članovi njegove obitelji imali bi pravo na mirovinu - izjavio je Tadić.

Ratku Mladiću sudit će Christoph Flugge, poznat je po izjavi da u Srebrenici nije bilo genocida

Njemački sudac Christoph Flugge, koji je uklonjen sa slučaja Karadžić zbog izjave da je korištenje termina genocid za definiranje zločina u Srebrenici nepotrebno te da je genocid samo holokaust , bit će na Haškom sudu glavni sudac u slučaju protiv uhićenog Ratka Mladića.

ICTY je danas odredio raspravno vijeće koje će voditi predmet Ratka Mladića optuženog za genocid, a u njemu će osim Fluggea kao predsjedavajućeg biti i nizozemski sudac Alphons Orie te južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto.

Odluku je donio sudac Mehmet Guney kao najstariji sudac i vršitelj dužnosti predsjednika ICTY-a, jer su predsjednik suda Patrick Robinson i potpredsjednik O-Gon Kwon odsutni iz Haaga.

Christoph Flugge je u izjavi za njemački Spiegel rekao da je genocid samo holokaust te da taj pojam u svim drugim slučajevima treba zamijeniti sintagmom 'masovnog ubojstva'.

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz nije danas odbacio mogućnost da se bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske sudi zajedno sa bivšim predsjednikom RS Radovanom Karadžićem.

(jl)
foto: afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:07