StoryEditor
Svijetizgubljeni u atlantiku

Maritime Bulletin: Potraga za nestalim pomorcima nije opsežna koliko bi trebala biti. Sramota da EU ne može pronaći dovoljno resursa za spas poštenih, marljivih ljudi!

Piše PSD
9. listopada 2019. - 14:31
shutterstock_88222672

Specijalizirani pomorski portal Maritime Bulletin jutros je objavio najnoviji komentar o potrazi za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

'Potraga je nastavljena, ali u znatno manjem opsegu, i to tek nakon mnogih protesta javnosti u Hrvatskoj i Ukrajini, izazvanih ogorčenom rodbinom i prijateljima nestale posade, a nakon što su hrvatske i ukrajinske vlade uputile službene pozive francuskoj vladi, tražeći od nje da razmotre suspenziju SAR-a i nastave potragu čim prije moguće.

Obitelji nestalih pomoraca osnovale su i Fond čija je svrha financiranje privatnog zrakoplova kako bi pokrenuli i zračni nadzor na tom području. 

Njihove nade ojačale su nakon svjedočenja trojice spašenih mornara koji ustrajavaju da se nastavi tragati za preostalim splavima za spašavanje, te nakon izvješća s obalnog tegljača Alp Striker čija je posada uočila svjetla koja podsjećaju na signalne rakete', piše Maritime Buletin te nadalje komentira kako potraga nije opsežna koliko bi trebala biti.

'9. listopada u potrazi su angažirana četiri SAR broda, uključujući Alp Striker, a zrakoplov US Hercules C-130 zadužen je za zračni nadzor. No, potraga nije toliko opsežna koliko bi trebala biti. Nema francuske fregate s helikopterom i mlaznim brodom, nema brodova usmjerenih na to područje radi dužeg traženja, koji bi bili zamijenjeni drugim brodovima.

I brodovi koji su trenutno uključena u potragu razmještena su tek nakon što su s Alp Strikera uočene baklje, a uskoro bi mogli napustiti to područje', opisuju se manjkavosti potrage na specijaliziranom pomorskom portalu Maritime Buletin te se zaključuje:

'EU, uključujući Francusku, ne štedi nikakva sredstva i napore u traženju ilegalnih migranata, ali ne mogu pronaći dovoljno resursa za spas poštenih, marljivih ljudi. Kakva sramota!'.

Na kraju zeksta objavljen je i link na GoGetFunding kampanju kojom se prikuplja novac za organizaciju privatne potrage za nestalim pomorcima. Dosad je prikupljeno gotovo 40 tisuća dolara.

 

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:19