StoryEditorOCM
Svijetnovi sustavi obrane

Kijev od Berlina zatražio krstareće projektile Taurus, sa specifikacijom koja bi mogla promijeniti mapu rata

Piše HINA
27. svibnja 2023. - 12:05

Ukrajina je od njemačke vlade zatražila da joj pošalje krstareće projektile KEPD 350, koje proizvodi švedsko-njemačka tvrtka Taurus, dok se Kijev pokušava obraniti od ruske invazije koja je započela u veljači prošle godine.

Zahtjev Kijeva zaprimljen je prije nekoliko dana, rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva obrane u petak navečer.

Međutim, pojedinosti zahtjeva, uključujući količinu oružja koju je Kijev zatražio, i dalje su nejasne.

Oporbeni zastupnik iz redova demokršćana u njemačkom parlamentu Roderich Kiesewetter prije nekoliko dana podržao je slanje tog oružja. Navođene rakete s dometom do 500 kilometara omogućit će napadnutoj zemlji da "gađa rusku vojnu infrastrukturu daleko iza crte bojišnice", kazao je.

image

AFP

Thomas Coex/Afp

Vijest o zahtjevu je objavljena nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da nastavlja s traženjem podrške zapadnih partnera.

"Učinit ćemo sve moguće i nemoguće kako bismo ubrzali dostavu novih sustava protuzračne obrane više kvalitete u Ukrajinu", rekao je u svom videoobraćanju u petak, dodavši da je riječ o "doslovno svakodnevnoj temi u suradnji s partnerima".

Ukrajina brže napreduje u modernizacije svoje obrane nego što se to moglo predvidjeti prije šest mjeseci, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 14:45