StoryEditor
Svijetispričao se, ali...

Kanadski premijer maskirao se u Aladdina i sad bi mogao izgubiti vlast: gdje je tu problem?

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. rujna 2019. - 19:36

Nisu ga uhvatili da pipka tajnicu u svojem uredu. Nije optužen za pronevjeru državnog novca. Nisu ga snimili da šmrka kokain, da ima ljubavnicu (ili ljubavnika) niti da vozi luksuzni Mercedes kojega nije mogao kupiti od vlastite plaće.

Njegov glavni krimen je što se 2001., na srednjoškolskoj zabavi pod maskama posvećenoj Arapskim noćima, preobukao u Aladdina. I lice pokrio tamnom šminkom.

Kanadski premijer ispričao se zbog - korištenja tamne šminke: Trebao sam tada znati više, ali nisam...

Kanadski premijer Justin Trudeau – liberal i po vokaciji i po stranačkoj pripadnosti - odmah se pokajao i ispričao. Rekao je da je pogriješio i da takvo što nikada neće ponoviti. I sad, sav zdvojan, strepi hoće li zbog ovog skandala.

Njegov glavni izazivač konzervativac Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. listopada. Prozvao ga je za rasizam. Jagmeet Sighn, kanadski parlamentarac indijskog porijekla, procijenio je da je Trudeauova slika uvrijedila mnoge Kanađane. Čelnica Zelene stranke Elizabeth May otkrila je, pak, da je „duboko šokirana“ njegovom fotografijom. I traži da premijer ponovi lekciju iz modernog demokratskog odgoja.

I sve to, zamislite, zbog tamne šminke.

Pitate se, dakako, što je tu sporno? Što je loše u tome da se netko na maskenbalu, disko večeri ili maturalnoj zabavi preobuče u Aladina? I pritom lice maskira tamnom bojom?

Odgovor leži u tzv. Minstrel predstavama. One korijenje vuku iz doba ranih 30-tih godina 19. stoljeća. Izvodile su se na sjeveroistoku SAD-a. U njima su glumili bijelci koji su svoja lica bojali u tamno, a u predstavama su izrugivali crnce kao lijene, glupe i seksualno hiperaktivne.

Kao mješavine komedije i burleske, Minstrel predstave su nedvojbeno bile zabavne za bijelu publiku. Ali i ponižavajuće za Afroamerikance. Vremenom, upravo su one udarile temelje modernoj osudi rasizma: po kojemu je svako bojanje lica i tijela u boju koja nije vlastita – crnu, žutu, smeđu ili crvenu - zapravo rasizam.

Tu se, eto, Trudeau poskliznuo na koru od banane.

I sad sa zebnjom čeka hoće li mu birači oprostiti, i ponovno ga izabrati, ili zbog gluposti iz mladosti odprije 18 godina – kazniti.

 

Izdvojeno

09. srpanj 2020 22:05